Üniversiteli kızın ölümüne sebep olan kamyon şoförüne istenen ceza belli oldu

Üniversiteli kızın ölümüne sebep olan kamyon şoförüne istenen ceza belli oldu

Kadıköy’de üniversite öğrencisi Özge Kandemir’in hafriyat kamyonu altında kalarak yaşamını yitirdiği olaya ilişkin görülen davada kamyon şoförü 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme başkanı ise karara muhalefet şerhi koyarak, sanığın üst sınıra yakın bir ceza ile cezalandırılması ve tutuklanması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Kadıköy'de, 7 Ekim 2016 tarihinde 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Özge Kandemir ve arkadaşı Büşra Özsayın Mühürdar Sokak ile Tuğlacı Eminbey Sokağı arasında yürürken Aydın Yanık yönetimindeki kamyon sokağa giriş yaptı. Kamyonun kasasına çantası takılan Kandemir, tekerlerin altına sürüklendi.

Etrafta bulunanlar müdahale ederek sürücünün aracı durdurmasını sağladı. Ancak Özge Kandemir'in teker altından kurtulması amacıyla kamyonu hareket ettiren kamyon şoförü ikinci defa genç kızın üzerinden geçerek hayatını kaybetmesine neden oldu.

Olaya ilişkin, kamyon şoförü Aydın Yanık hakkında “taksirle bir kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Aydın Yanık ile Özge Kandemir'in babası Rıza Oktay Kandemir ve taraf avukatları hazır bulundu.

AİLE AVUKATI YENİDEN RAPOR ALINMASINI İSTEDİ

Duruşmada söz alan müşteki avukatı Ömer Gedik, “Bilirkişi raporlarında itirazlarımıza cevap gelmemiştir. Yayalara bir kusur atfedilmesi mümkün değildir, sanık savunmasında yayaların kaldırımda olduğunu belirtmiştir.

Tüm bu itirazlarımıza ilişkin ek raporda bir açıklama yapılmamıştır” diyerek yeniden rapor aldırılmasını istedi. Mahkeme, tüm dosya kapsamı ve bilirkişi raporlarını birlikte değerlendirildiğinde çelişkilerin giderilebilecek nitelikte olduğunu kaydederek, Özge Kandemir'in ailesinin yeniden rapor aldırılması yönündeki talebi reddetti.

TRAFİK KURALLARINA UYDUĞUNU SAVUNDU

Sanık avukatı Yunus Ustahabipoğlu, müvekkilinin kazayı önlemesinin mümkün olmadığını savunarak, kazada hayatını kaybeden Özge Kandemir'in kusurlu olduğunun bilirkişi raporundan anlaşıldığını iddia etti.

Avukat Ustahabipoğlu, “Sanık müvekkil daha önce herhangi bir suç işlememiştir. Trafik kurallarına riayeti söz konusudur. Lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz” dedi.

‘KALDIRIMDA DEĞİL YOLDAYMIŞ' DEDİ

Son sözü sorulan sanık Aydın Yanık, “Kazanın oluşumu sırasında maktulü kaldırımda görmüştüm ancak maktul yoldaymış. Yola nasıl indiğini anlamadım. Dönüş esnasında kasanın arka tarafına çantası takılıyor, bu şekilde vefat ediyor” dedi.

BAŞKAN KARARA ŞERH KOYDU

Davayı karara bağlayan mahkeme oy çokluğuyla sanık Aydın Yanık'ın “taksirle bir kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 3 yıl 4 ay hapis ile cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme başkanı İbrahim Temir karara muhalefet şerhi koydu.

Şerh yazısında, “taksirle bir kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılanan sanığa üst hatte yakın bir ceza verilmesi gerektiği ve buna bağlı olarak da sanığın tutuklanması gerektiği görüşünde olduğunu belirten mahkeme başkanı Temir, bu nedenle çoğunluğun görüşüne katılmadığını kaydetti.