Yeşil kalacak dediler otopark oluyor

Yeşil kalacak dediler otopark oluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bağdat Caddesi’nin betona doyduğunu söyleyip büyük bir yeşil alana dönüştürüleceğini açıkladığı Kadıköy Erenköy’deki İstanbul İl Tarım Müdürlüğü arazisi otopark oluyor.

Selçuk Arslan / YURT

Mihrimah Sultan’ın bağı olarak da bilinen arazisinin altı İBB tarafından otopark yapılacak. Üzerinde 370 adet ağaç bulunan yeşil alan 2000'li yılların başından beri imara açılmaya çalışılıyordu. 23 Ağustos 2004'te araziye konut ve ticari birimler inşa etmek üzere açılan ihale, meslek odaları tarafından açılan dava sonucu iptal edilmişti. Ancak 2014 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı ile aralarında Mihrimah Sultan'ın bağının da bulunduğu İstanbul'daki 71 taşınmaz için özelleştirme kararı alındı. Buna göre özelleştirme işlemi 2 yıl içerisinde tamamlanacaktı. Kadıköy Erenköy'de İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bulunduğu yaklaşık 22 bin metrekarelik arazinin mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait ve tapu kayıtlarında “bağ” olarak tescilli. Çünkü arazi 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından ipekçiliği teşvik için dut fidanı dikilerek bağcılığı geliştirmek için vakfedilmişti. Arazi, son sahibi 1927'de ölünce kadastro çalışmaları sırasında aynı amaçla kullanılmak üzere Tarım Bakanlığı'na tahsis edilmişti. 

“BAĞDAT CADDESİNE İHANET YAPILIYOR”

Kadıköy’de sayılı yeşil alanlardan birisi olan arazinin otopark yapılmasına CHP İstanbul Milletvekilli Gürsel Tekin, “Bağdat Caddesi’ne ihanet yapılıyor” sözleriyle tepki gösterdi. İhanete karşı mücadele edeceklerini belirten Tekin, “Sayın Erdoğan İBB Belediye başkanıyken bu alanın satışına karşı çıkmıştı. Şimdi en oldu da bunun satışına izin verildi. İstanbul’a ihanet yapılıyor söyleminin üzerinden üç- beş ay geçmemişken bu satışı yapılması manidar. Zaten bu alan otoparka giriş ve çıkışına da uygun değil. Yoğun yapılaşmanın olduğu bu alanda yapılacak bir otopark Bağdat Caddesi’ne ihanettir. Bu alan Kadıköy halkına aittir. İhanet süreciyle İstanbul’un ciğerleri olan yeşil alanlar tek tek imara açılırken biz bu alanın imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Geçmişte olduğu gibi şimdi de mücadele vereceğiz.  Bu kararı yargıya taşıyacağız. Yeni bir ihanete müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.