Yurttaşlar trafik sıkışıklığı yaşanan bölgelerde 2 misli otopark parası ödeyecek!

Yurttaşlar trafik sıkışıklığı yaşanan bölgelerde 2 misli otopark parası ödeyecek!

Şehir merkezlerindeki araç yoğunluğunu azaltmak için yeni önlemler alınıyor. İstanbul’da Taksim, Kadıköy, Beşiktaş Ankara’da Kızılay, Bahçelievler, Kavaklıdere, İzmir’de Alsancak, Konak gibi trafik sıkışıklığı yaşanan tüm bölgelerde, belediyelerce işletilecek otoparklarda, araç sahiplerinden 2 misli ücret alınacak. Şehir merkezlerindeki kamu kurumları ve okulların mesai ve ders saatleri de kademeli hale getirilecek. Bu önlemler, 2019 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre  Bakanlar Kurulu tarafından benimsenen ”Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı” uyarınca, “Şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde pahalı, sakin olduğu yerlerde ise daha ucuz otopark ücreti uygulanması'' kararlaştırıldı. Özel araçların şehir merkezlerine girişine yönelik caydırıcı önlemler de alınacak.

ŞEHİR MERKEZİNE CAYDIRICI ÖNLEM

Eylem Planına göre, şehir merkezlerindeki trafik yoğunluğunun azaltılması için araçların yol üstüne parkının da etkin bir şekilde denetimi, caydırıcı ücretlendirme sistemlerinin uygulanması ve akıllı park alanı sistemlerinin kurulması hedefleniyor. 2023 yılına kadar şehir merkezlerinde yürütülecek faaliyetler ise şöyle sıralandı:

– Otomobillerin şehir merkezlerine girişini sınırlayan caydırıcı önlemler alınacak. Trafik yoğunluğuna neden olan cazibe merkezlerinin otopark kapasiteleri uygun şekilde planlanacak, otoparksız bina uygulamalarına müsaade edilmeyecek. Belediyeler tarafından tahsil edilen otopark bedelleri, sadece yeni otopark yapımlarında kullanılacak.

– Yol üstü  ve kaldırımların araçlar tarafından işgalinin önlenmesi ve yoğun arterlerde yolüstü parklarının planlanmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. Taksi, otobüs, dolmuş gibi araçların indirme –bindirme alanlarında fiziki düzenlemeler yapılacak.

”PARK ET, DEVAM ET…”

– Parklanma ücretlerinin şehir trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde pahalı, sakin olduğu yerlerde ise nispeten ucuz olduğu düzenlemeler yapılacak. Toplu taşıma sistemleri etkin hale getirilecek. “Park et devam et” uygulaması yaygınlaştırılarak vatandaşların toplu taşım araçları yakınına araçlarını park edip, metro-otobüs-vapur gibi vasıtalarla ile yollarına devam etmeleri sağlanacak..

– Yoğun olan trafik saatlerinde çöp/hafriyat kamyonu, iş makineleri benzeri araçların trafik seyri kısıtlanacak. Bu araçlar şehre sadece belli saatlerde girebilecek. Kamu kurumları, özel kuruluşlar ve okulların giriş-çıkış saatleri kademeli olarak daha etkin düzenlenecek. Araç kullanımının yıllık maliyeti konusunda kamuoyu bilinçlendirilecek.