Amerikalı uzman gözü ile: Türk hükümeti çapsız!

Daha önce de yazdım. Cansu Çamlıbel her pazartesi Hürriyet’te ilginç söyleşiler yayınlıyor. Konularına hâkim insanları konuşturuyor. Onlara can alıcı sorular soruyor. Can alıcı cevaplar alıyor.

   Bu haftaki konuğu (26.01.2015) Michael Werz!

   Çamlıbel’in bildirdiğine göre Michael Werz Barack Obama henüz başkan adayıyken Obama taraftarı Demokratlar tarafından kurulan Center for American Progress (CAP)’in Türkiye uzmanı ve kıdemli araştırmacısı. CAP Washington’da ABD yönetiminin eğilimlerini anlamak adına analizlerine en çok başvurulan düşünce kuruluşları arasında.

                                                                     ***

   Werz ABD-Türkiye ilişkileri sorulduğunda açık sözlü konuşuyor. Cansu Çamlıbel soruyor:

   “2015 başı itibarıyla ABD-Türkiye ilişkileri ne durumda görünüyor?”

   Michael Werz’in cevabı aynen şöyle:
   “Biraz eskimiş bir evliliğe benziyor. Artık ortada gerçek bir aşk yok, epey huysuzluk var. İki taraf da birbiriyle mutlu değil. Bir de taraflardan biri devamlı kamuoyunda ilişkinin mahremiyle ilgili konuşuyor, bu sağlıklı değil. Bugün Washington’da, Türk hükümetinin yaklaşımlarıyla ilgili bir süreden beri var olan hayal kırıklıkları devam ediyor.”

   Saptamasını şöyle teyit ediyor:

   “… Türk hükümeti, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonu desteklemiyor görünüyor. Bazılarına göre Türkiye İncirlik Üssü’nün kullanımına izin vermeyerek NATO kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmiyor. Bir de bunların üzerine Türk hükümeti iki ülkenin üst düzey yetkilileri arasındaki konuşmaların içeriğine dair yanlış beyanda bulunduğu için (Türkiye yalan söylediği için-CÜ) ABD yönetimi iki kez düzeltme yapmak zorunda bırakıldı. Bu yakın müttefikler için oldukça olağandışı bir durum.”

                                                                     ***

   Yukarıda alıntıladığım sözler oldukça ağır ve iç karartıcı.

   Ancak, Werz’in Türk Hükümeti için çektiği genel resim çok daha ağır, çok daha iç karartıcı.

   Werz iddia ediyor ki:

   “…Türk hükümeti bugün analitik öngörü, siyasi pragmatizm ve istihbarat toplama kapasitesinden yoksun gözüküyor. Bu da Türk hükümetinin bölgedeki politikaları olumlu olarak etkileme kapasitesiyle ilgili soru işaretlerine neden oluyor.”

   Görüşlerini destekleyen üç örnek veriyor:

   1)“Birinci deneyim Gezi Parkı protestolarıydı… .Gezi’ye gösterilen tepki, insanların 10 yıldan fazla süredir seçimle iş başına gelen ve Türk toplumunun önemli bölümlerinin desteğine sahip olan bir hükümetin bir sosyal gerçekliği neden bu kadar yanlış yorumladığını sorgulamasına neden oldu.”

                                                                     ***

   2) “İkinci olay ise Musul oldu. Şehrin düşeceğine ilişkin bariz emareler vardı, hatta Musul Valisi açıkça uyarılar da yapıyordu. O zaman Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu, Musul Başkonsolosu Yılmaz’ın kaçırılmasından sadece bir gün önce Türk diplomatların güvende olduğunda ısrar etti. Durumun Türk yetkililer tarafından bu kadar yanlış okunması endişe verici. Bütün bunlar Türkiye’nin Kuzey Irak’ta olup bitenlerle ilgili kaliteli istihbarat toplama kapasitesine dair soru işaretlerine neden oldu.”

                                                                     ***

   3) “Üçüncü siyasi referans noktası ise Kobani’dir. IŞİD önemli bir hedef haline getirdiği için stratejik bir önem kazanan bir Kürt şehrinden bahsediyoruz. Dahası Kobani, sadece Suriye ve Irak’taki değil Türkiye’deki Kürtler için de siyaseten kritik bir anlamı var. Türkiye’nin kendi içindeki barış süreci belki de ilk kez öncelikli olarak dış dinamikler tarafından yönlendirilirken Türk hükümeti sadece seyirci kaldı ve Kobani’yi kurban etmeye hazır bir görüntü verdi.”

                                                                     ***

   Michael Werz ABD Hükümeti adına konuşmuyor. Zira Hükümette resmi bir görevi yok. Center for American Progress (CAP) adlı bir kuruluşun Türkiye uzmanı ve kıdemli araştırmacısı. Ancak, Çamlıbel söylüyor, CAP Obama yönetiminin eğilimlerini anlamak adına analizlerine en çok başvurulan düşünce kuruluşlarından birisi.

   Önemle netameli konularda; ABD’de “devlet görevlisi olmayan” kişiler veya kuruluşların zaman zaman Yönetimin (Obama) görüşlerini yansıttığı bilinir.

   Bu tür açıklamalar katiyen “kafadan” yapılmaz.

   Söyleşinin ana teması şöyle özetlenebilir:

    Türk hükümeti 1)analitik öngörü, 2)siyasi pragmatizm ve 3)istihbarat toplama kapasitesinden yoksun!

   Üstelik mahrem konuları ifşa ediyor, yalan da söylüyor.

   Bu sözler çok ağır sözler.

   Türk Hükümeti’ne yekten “çapsız” deniyor.

   Hükümet işe yaramaz ve güvenilir olmamakla itham ediliyor!

   Bölgedeki politikaları yönlendirme kapasitesinin olmadığı söyleniyor.

   Öz cümle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti açıkça aşağılanıyor!

   Ben bir ülkenin müttefik bir ülke hükümetini bu kadar ağır eleştirdiği söyleşileri bugüne dek çok fazla okumamıştım.

   Werz’in sözleri kavgada bile söylenmez!


Önceki ve Sonraki Yazılar