Yeni torba yasa çalışanlara neler getirdi? ( 7 )

Torba yasa ile Bağ-Kurlulara sağlanan “imkan”

6552 sayılı torba yasadan en çok beklentisi olanlar şüphesiz ki bağımsız çalışanlardı. (Esnaf, serbest meslek erbabı, şirket ortağı vb.) Çünkü yasanın yayınlanmasından önce basına servis edilerek oluşturulan beklentilerin başında eski adıyla Bağ-kur 4-b sigortalılarından kuruma 24 aydan fazla borcu olanlar geliyordu.

Yazılanlara göre, bunlara talepleri halinde sigortalılıkları iptal edilerek kuruma olan borçlarının tamamen silineceği bir düzenleme getirilecekti. Ancak torbadan böyle bir düzenleme çıkmadı, bunun yerine yasanın 58. Maddesiyle getirilen bir düzenlemeyle silinmiş olan bazı hizmetlerin tekrar canlandırılması olanağı doğdu. Bu düzenleme bazı Bağ-Kur sigortalılarına erken emeklilik imkanı sağlayabilir. Ancak bu düzenlemede de ciddi ödeme şartlarının söz konusu olduğunu hatırlatırız.

Torba asanın 58'inci maddesiyle 5510 sayılı Kanuna geçici 54'üncü madde eklendi.

Mülga (yürürlükten kaldırılan) 4355 sayılı Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ticaret Borsaları Kanunu'na göre,

Mülga 5373 sayılı Esnaf Dernekleri ve Esnaf Dernekleri Birlikleri Kanunu'na göre,

Mülga 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanunu'na göre;

Esnaf ve sanatkâr siciline veya esnaf ve sanatkâr odasına ya da her ikisine birden kayıtları bulunmakla birlikte, üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi üzerine, Kuruma kayıt ve tescili yapılmakla birlikte, 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen sigortalılardan, 22 Mart 1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılacak.

Aynı şekilde 5510 sayılı Kanunun 4'üncü ve 7'nci maddeler ile 2926 sayılı Kanunun (Tarım Bağ-Kur) 2'nci, 5'inci ve 9'uncu maddelerine göre kayıt ve tescili yapılanların, sigortalılık tescil ve sürelerine esas tarımsal faaliyetleri ile ilgili kurum ve kuruluş üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespit edilmesi üzerine sigortalılıkları geçersiz sayılarak iptal edilenlerin, tescillerinin yapıldığı tarihten 31 Aralık 2010 tarihine kadar geçen sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla, 4/1-b-4 (Tarım Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılıkları başlangıç tarihinden itibaren geçerli sayılacak. Ancak, tevkifat kesintisine (tarımsal kesintiye) istinaden geriye dönük yapılan tescillerden, tevkifatın yapıldığı tarihte ziraat odası kaydı bulunmayan, daha sonra geriye dönük tesis edilen kayıtlar geçerli kabul edilmeyecek.


Önceki ve Sonraki Yazılar