Soma'da Babasız babalar günü

Merhaba Sevgili okuyucularımız,

Soma faciasının ardından Babalarını yitiren çocuklar ilk babalar gününde mezarların başında idi. Televizyon kanallarına, gazete sayfalarına acı dolu görüntüler yansıdı. Devletin açıklamalarına göre Bu katliam da 432 çocuk babasız kaldı Ülke genelinde de Babalar günü Soma’nın hüznü ve gölgesinde yaşandı. Hepimiz çocuklarımızdan hediyeler alırken aklımızda yetim kalan o çocuklar ve yüreklerimizde yaşanılan bu acının hüznü vardı.

Diğer taraftan kaybedilenlerin yakınları tarafından davalar açılmaya başlandı. Bir madencinin eşi Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyit İşletmesi ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri aleyhine 393 bin liralık tazminat davası açtı. Ayrıca önemli bir gelişme de Soma Madenciliğin Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki tüm hak edişlerine ve alacaklarına, firmaya ait araçlarına ve gayrimenkullerine tedbir konulmasına kararın vermesiydi.

Şüphesiz ki tüm bunlar o yetim kalan yavruların sonsuzluğa giden babalarını geri getirmeyecek. Ancak ihmal, kusur kimden gelirse gelsin sorumlular yargı önüne çıkarılsın ve gereken cezaları alsınlar ki başka çocuklarda yetim kalmasın. Yapanın yanına kar kalmasın. Bu ülke cinayet gibi İş kazalarının rekortmen ülkesi olmaktan kurtulsun.

Soruşturma sürüyor ve biz de Soma ile ilgili gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz ve edeceğiz. Yazıma sizlerden gelen çalışma hayatı soruları ile devam ediyorum.



İş koşullarında değişiklik için işçinin onayı gerekir

Merhaba Hüseyin Bey,


Ben özel bir firmada satış bölümünde çalışmaktaydım saatlerimiz her gün sabiti 8.30 – 17.30 olarak. Şimdi bizim satış bölümümüz kapandı ve bizi veri giriş bölümünde bağladılar. Bana geçiş yaparken saatlerimin aynı olacağı söylendi. Fakat aradan 5 ay geçtikten sonra bana artık saatlerimin sabit olmayacağını vardiyalı sisteme geçeceğimi belirtmektedirler. Hukuki hakkım olarak ne yapabilirim Yanıtınız için çok teşekkürler



Merhaba sayın okuyucumuz,


İşveren işçiye sözleşme koşullarına ilişkin herhangi bir değişikliği ( işyeri değişikliği, görev değişikliği, çalışma koşulları değişikliği v.b.) önerebilir. Ancak işçiden bu değişiklik önerisini koşulsuz kabul etmesi beklenemez. Size yapılan çalışma biçimi değişikliğini de bu çerçevede değerlendirmemiz gerekiyor. Her şeyden önce vardiyalı sistem özel bir çalışma sistemidir. Vardiyalı çalışmanın söz konusu olduğu bir işletmede işveren işçiyi işe alırken bu koşulu kabul etmesini işçiden açık bir biçimde beklemelidir. Daha önce normal çalışma sistemi ile çalışırken bir anda vardiya sistemine geçmesi istenilen bir işçi özel yaşamında değişime neden olacak bu sistemde çalışmayı kabul etmeyebilir. Dolayısı ile sizin yapmanız gereken işverenden sizden istenilen yeni çalışma koşullarınızı yazılı olarak size tebliğ etmesini istemek olmalıdır. Bu yazılı tebliği aldıktan sonra 6 iş günü içinde sizde işverene yanıtınızı yazılı olarak vermelisiniz. Bu çalışma koşullarını kabul etmediğiniz gerekçesiyle işveren sizi haklarınızı ödemek suretiyle işten çıkarabilir. Ya da itirazınızı kabul ederek sizi eski sistemde çalıştırmaya devam eder.

İyi günler.





Askerlikten sonra işsizlik ödeneğinden yararlanmak için sevk belgesi gerekir

İyi çalışmalar Hüseyin Bey,


Benim son 3 yılda 600 iş gün sigortam var son 120 gündür de sigortam yatırılıyor Kasım’da askere gitmek istiyorum fakat Ağustos’ta işten ayrılacağım işsizlik maaşı almam için askerden sonra başvuru yapmam yeterli oluyor mu yoksa askere gitmeden önce bir belge gerekli mi teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz


Sizin işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için prim ödeme gün sayınız yeterli. Ayrıca askerlik nedeni ile işten ayrılmak da işsizlik ödeneğine hak kazandıran bir işten ayrılma biçimidir. Ancak Kasım ayında askere gideceğinizi belirtiyorsunuz. Ağustos ayında işten ayrılırsanız işveren sizin işten çıkış işleminizi askerlik nedeniyle yapamayacak. Dolayısı ile istifa etmiş sayılacaksınız. Bu durumda da askerlik dönüşü işsizlik ödeneğinden prim gün sayınız yeterli olsa dahi yararlanamazsınız. Yapmanız gereken askere sevk belgenizi Kasım ayında alıp işten askerlik sebebi ile ayrılmanızdır.

İyi günler


Önceki ve Sonraki Yazılar