Elif Doğan Şentürk

Elif Doğan Şentürk

“Turpun büyüğü heybede”

Biz AİHM’nin Demirtaş kararını, ittifakları, parti genel başkanlarının açıklamalarını konuşurken, “Turpun büyüğü heybede” çıktı.
Biz bunları konuşurken; yatırımcıyı, tüketiciyi, üreticiyi, bütün kesimleri ilgilendiren 2019 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda neler oldu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Bülent Kuşoğlu önemli açıklamalar ve uyarılarda bulundu.
Bakın Kuşoğlu tabloyu nasıl özetliyor:
“-Hazine ve Maliye Bakanı yatırımlarda tasarruf yapılacağını söyledi. Yatırımlara 65 milyar, faize ise 117 milyar 300 milyon öngörülüyor.
-Bu faiz ödemesi varken, yatırımlara öngörülen miktar böyleyken bu bütçeden hayır gelmez. Cumhuriyet tarihinin en derin ve yapısal krizi ile karşı karşıyayız.
-Türkiye ekonomisi faizle borçlanır hale geldi. Özel sektörün, devletin ve hane halkının borçlarını toplayın, 5 trilyon lira Türkiye’nin borcu var. Hâlbuki bu 16 sene önce 1 trilyonun altındaydı. Artık borçlanacak durumumuz yok
-Yapılan yatırımlar şeffaf değil, bunların maliyetini bilmiyoruz. Bakanlardan öğrenmeye çalışıyoruz ama bununla ilgili açıklama yapmaktan kaçıyorlar!
-Biz şimdiye kadar tükettik. Üretmeyen bir ekonomimiz var. Devamlı tüketip ithalat yaptığımız için üretim olmadığı için tıkandık. Türkiye’de üretime dönük bir zihniyet yok”
Kuşoğlu siyaset tarzı olarak doğruları söylemeyi benimsemiş, lafı eğip bükmeden ve rakamlarla konuşan bir siyasetçi.
Tablo bu!!!
Yatırıma ayrılan paranın iki katı faize ayrılmış, ithalata dayalı, şeffaf olmayan bir acı ekonomik tablo var karşımızda.
Düşünsenize, devletin yaptığı otoyolların, köprülerin, binaların fiyatını bilmiyorsunuz, bilmiyoruz. Kim yapmış, kaça yapmış...
Hâlbuki bütün bu yatırımların parası bizim cebimizden çıkıyor.
Siz; evinize aldığınız bir eşyanın fiyatını bile, önce aile bireyleriyle paylaşırken; koskoca devlet yaptığı harcamaları saklıyor, açıklamıyor.
Benim anladığım tablo şu;
İçinde; işçinin, çiftçinin, memurun olmadığı, ithalatın yanında üretimin devede kulak olduğu, bol sıfırlı faiz rakamlarıyla dolu bir 2019 bütçesi var karşımızda.
Ne diyelim;
Vatana millete hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar