Tutuklanan işçimize kıdem ödeyecek miyiz?

İyi günler Hüseyin Bey,

Uzun yıllardır işyerimizde çalışan personelin hakkında kesinleşmiş 14 ay hapis cezası varmış ve dün tutuklandı. Şimdi biz bu işçi için kıdem tazminatı ödeyecek miyiz? İşten çıkış sebebi tutukluluk nedeniyle işveren tarafından fesih mi olacak? Yanıtınız için çok teşekkürler.

Merhaba Sayın okuyucumuz

İş kanunumuzun 25.maddesi işverene derhal fesih hakkı sağlayan düzenlemeleri içermektedir. Buna göre 25.maddenin 4.fıkrası aşağıdaki gibidir;
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17 nci maddedeki bildirim süresini aşması.

Söz konusu çalışanınızın bu fıkra çerçevesinde çıkışını yaparsanız kendisine kıdem tazminatını ödemek durumundasınız. Çünkü 25. maddeye dayanılarak yapılan fesihlerde sadece 2. fıkrada yer alan "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller"  de kıdem tazminatı ödenmez.

İyi günler
 
İzin ücreti talep edebilir miyim?
 
İyi çalışmalar hocam,

 
19.01.2015 tarihinde özel bir şirkette engelli personel olarak işe başladım. 23.12.2015 te işten ayrılmak istediğimi yazılı olarak istifa dilekçemle şirkete bildirdim. Şirketim de bana 6 aydan fazla çalışan olduğum için 28 günlük yasal ihbar süreci çalışmam gerektiğini bildirdi. Bu ihbar süresini de çalıştım ve ihbar süresi sonunda işyerinden ayrıldım. Ancak sorum şu ki; benim yıllık izin hakkım olabiliyor mu? Yani işten ayrıldığım için yıllık izin ücretini şirketimden talep edemez miyim? Çünkü işten ayrılırken bana izin ücreti ödenmedi. İlginize şimdiden teşekkürler iyi günler dilerim.
 
Merhaba Sayın okuyucumuz

Bir çalışanın yıllık ücretli izine hak kazanabilmesi bakımından deneme süresi de dâhil olmak üzere o işyerinde 1 yıl fiili olarak çalışmış olması gerekir. Sizin durumunuza baktığımızda siz henüz 1 yılınız dolmadan işyerinizden ayrılma kararı almışsınız ancak ihbar öneli sürenizle birlikte sonuçta 1 yılı tamamlamışsınız. Bu durumda size işten ayrılırken hak ettiğiniz ve kullanmadığınız 14 günlük izin ücretinizin karşılığı ödenmeliydi. Çünkü iş kanunu gereği işçinin kullanmadığı izin süresine ait ücret kendisine işten ayrılış sebebine bakılmaksızın nakden ödenmelidir. Bu durumda eski işyerinizden bu izin ücretini talep edin. Ödemediği takdirde 5 yıl boyunca dava açma hakkınız var.

İyi günler
 
İşveren tazminatı azar azar ödemek istiyor
 
İyi günler İrfan Bey,


Eşim 5 gün önce işten çıkarıldı.15 gün önce ihbarda da bulunulmadı kendisine. Henüz çıkış da verilmedi. 5 yıldır ayni şirkette çalışıyordu. Eşim hiçbir yere imza atmayacağını söyledi. Fakat işveren tazminatını azar azar vereceğini söylüyor. Biz bu parayı hemen istiyoruz. Ben hamileyim ve 15 gün sonra doğum yapacağım ev hanımıyım. Bu parayı mahkemeye versek ne kadar sure içinde alırız. Ne yapmamız gerek? Teşekkürler
 
Merhaba Sayın okuyucumuz


Öncelikle eşiniz o işyerinde 5 yıldır çalışıyorsa kendisine 15 gün önceden değil 56 gün önceden yazılı olarak tebligat yapılmalıydı. Bu nedenle eşinizin kıdem tazminatı dışında 56 günlük ihbar tazminatı alacağı da var. Diğer taraftan işçi kıdem tazminatı konusunda işverenle anlaşıp bir taksitlendirmeyi kabul etmezse geç ödenen tazminatı için faiz talep edebilir. Bunun için iş mahkemesinde dava açılmalıdır. Ülkemizde mahkemelerin iş yükü fazlalığı sebebiyle iş davaları uzun sürelerde sonuçlanmaktadır. Bu süreler sanayinin yoğun olduğu büyük illerimizde bazen 1,5 – 2 yıl gibi sürelere varmaktadır. Bu nedenle öncelikle eşiniz işyerinin bağlı bulunduğu Türkiye İş ve Çalışma Kurumu şubesine şikayet dilekçesi versin. Buradan bir sonuç alınamazsa mahkeme yolunu düşünürsünüz.

İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar