Tüy dikiyorlar...

Ankara katliamının etkisiyle bir gündemi durdurmuştuk. Ama peşini bırakmayacağız...
Beykoz ormanlarını yok eden Acarlar’ın Cunda tabiat parkında kapattıkları arazilere imar çıkartma girişimleriyle ilgili yaptığımız yayın epey yankı buldu. Aslında bu buzdağının görünen yüzüydü. Ayvalık, dahası Balıkesir bir bütün olarak tehdit altında.
Önce Balıkesir’in ilçelerinden dolanalım, Ayvalık’a geleceğiz...

***

Durum şu: Mevcut iktidar hayvani içgüdülerle rant ve avanta kokusunu takip ediyor. ‘Büyükşehir’ ile alakası olmayan yerleri de ‘büyükşehir belediyesi’ ilan ettiler. Böylelikle bütün ilçeleri büyükşehre bağlayarak avantayı merkezileştirdiler.

Balıkesir de şimdi büyükşehir! Böylece CHP’nin açık ara kazandığı Bandırma, Edremit, Erdek, Manyas ve Ayvalık AKP’li Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandı. Balıkesir ilinin en fazla rant ve avanta potansiyeli olan yerleri buralar...

Bandırma’yı ve Erdek Körfezi’ni mahvedecek 1/100.000’lik plan tam bir vurgun planı. Aynı zamanda tarım, hayvancılık ve turizm alanlarının ahmakça katledilmesine yol veriyor. Bandırma’nın iki katı büyüklüğünde bir alan ‘kimya sanayii bölgesi’ ilan edilmiş vaziyette. Kıyı, balıklar, zeytinlikler, hatta Manyas’ın Kuş Cenneti tehdit altında. Bölge halkının bütün tepkisine rağmen uygulanmaya çalışılıyor.

***

Ayvalık için yapılan büyük vurgun planına göre ise, güzelim doğal limanı dev bir marinaya çevrilecek. Ayvalık’la Cunda Adası’nı birbirine bağlayan karayolu kaldırılıp buraya tuhaf bir köprü yapmayı, kıyıyı doldurmayı, tüm kıyıyı ‘suni’ hale getirip 1.200 büyük tekneyi buralara bağlamayı planlıyorlar. İki sene içinde leş gibi bir liman içi yaratacaklar. Kafaları bu kadar çalışıyor!

Cunda’nın geniş bakir alanlarını ise imara açacaklar. Acarlar’ın doğal sit alanı olduğu için Yol-İş’ten kapattığı araziler milyar dolarlık vurgun alanı haline getirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel bir şirketle anlaşmış, daha evvel tabiat parkı ilan edilen yerde şimdi ‘sit alanlarının yeniden değerlendirilmesi’ çalışması yürütüyor.
Neyi yeniden değerlendireceksiniz? Kireç kuyusu mu burası? Tabiat parkı!
Hem özel şirket ne? Kim bu değerlendirmeyi yapan özel şirket? Kime hizmet ediyor?!
Ha! Yol-İş’ten o arazinin nasıl kapatıldığına sonra geleceğiz! İşçinin alın terini kim kime nasıl peşkeş çekmiş, onu da konuşacağız!

***

Bakın bu işin şakası yok. Bir sürü söylenti çıkıyor, hemen ardından bakıyorsunuz, bir ormanlık bölge yakılıyor. Daha evvel Cunda’nın Çataltepe mevkiinde çıkan yangında gündüz gözüyle iki kişi tespit edilmişti.
Bu alçaklardan aramadığınız kadar var. Orman yangınlarının sebebi ihmalden, dikkatsizlikten falan ziyade böyle alçaklıklar...

***

Cunda’nın çeşitli yerlerinde Rumlardan kalan ibadet yerlerine, manastırlara konan ve ‘restorasyon’ diye kendilerine malikane yapan Sabancılar, Komililer yetmiyordu, başımıza bir de Acarlar işi çıkardılar! Onları irili ufaklı başka vurguncular takip edecek, güzelim memleket betona boğulacak...

“Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser” lafı hiç bu kadar gerçek olmamıştı. Bir sürü endemik türün yaşadığı Cunda’yı da betona boğarlarsa Türkiye’nin üzerine tüy dikmiş olacaklar!
O tüyü diktirtmeyeceğiz!..

Önceki ve Sonraki Yazılar