Osman Koray Kapan

Osman Koray Kapan

VAR’sıl kazanımlar

VİDEO yardımcı hakem yani (VAR) uygulamasının iki mühim sonucu ortaya çıktı dünya kupasında. Penaltı sayısı arttığından dolayı stoper psikopatlığı azaldı. Ve daha mühim sonucu; yan hakemi kandırmaya yönelik ofsayttan gol atma teşebbüsleri son buldu. Fransa 5 maçta yalnızca 1 kez ofsayta düşmüş. Umarım ülkemizde de doğru uygulanır ve kariyerini ofsayt ve penaltı üzerine kuran Burak Yılmaz gibileri kendine gelir.

Wenger’in tanımıyla “inisiyatif futbolu” dediğimiz, hücum seti kuran, top oynamayı düşünen futbol anlayışı yarı finaller itibariyle fırsatçılıkla suçladığımız uzun top anlayışına galip geldi. Video hakem gelişip her pozisyonda kullanıldığında, küçük saykopat fauller de cezasız kalmadığında iyice zora girecek defansçı hocalar... Ölmekte olan, giderek sıkıcı hale getirilen futbolun imdadına teknoloji yetişmiş olacak bir nevi...

Şu sıralar Neymar’ın yerinde olmak istemezdim. Kendini yere atıp yuvarlanma sahtekârlığı çocuklar tarafından bile alaya alınıyor. Bu imajı yıkması çok zor artık... Aynı sosyal medya tavrını ülkedeki Neymar’lara da uygulayalım diyeceğim ama hangi kamuoyuyla olur ki bu?!

Bugün ortası dönerli 3-1-4-2 oynayan İngiltere ile yerleşik bir taktiği çok daha uzun zamandır uygulayan Hırvatistan yarı finali var. İngiltere’de özel çaba gösteren en az dört oyuncu olsa da, gaza gelmiş olsalar da 29,5 yaş ortalamasına sahip Hırvatların genç İngilizler (25,7) karşısında 90 dakika içinde pes etmelerini mümkün görmüyorum. Geçen yıl “dünyadaki en bol iki şey, güzel kadınlar ve iyi kaleciler” demiştim; öngörü bozucu faktör, kaleci performansları olabilir. Pickford kendini aştı…

Yeni lig fikstürü çekildi. Şampiyonlar ligi elemeleri ile birlikte 28 günde yedi zorlu maça çıkacak olan Fenerbahçe’de halen transfer yok. 6. haftada içerde Beşiktaş derbisine kadar yine tüm kader ortaya çıkmış olacak. Fener zorlu başlarken Cimbom’un fikstürü çok ideal. Fatih Terim’e “otur sen seç” desen ancak bu kadar olur… Beşiktaş da 6. hafta Kadıköy deplasmanına en fazla iki puan kaybıyla gider.

Önceki ve Sonraki Yazılar