TEOG açıklandı ama kafalar karışık...

Sayın Sevin bir süredir Yurt Gazetesi’nde “eğitimisevin”  köşesini ilgiyle izliyoruz. Bu emaili bugünkü köşenizi okuyunca yazıyorum. Dilerim yanıtlarsınız. Acil bilginize ihtiyacım var. TEOG sınavına giren ikiz oğullarım var. Ikisi de Anadolu liselerinden bir alt tercihlerine girdiler. Bir oğlum aynı zamanda  yabancı özel bir  okula kayıt oldu. 25 Ağustos’ta özel okula kayıt olduğuna dair bir yazı imzalamamız gerekiyor. Bu durumda devlet Anadolu liselerinden  tercihte bulunabilir miyim? Çocuğumun hakkı kaybolacak mı? Yani özel okula kesin kayıt yaptıran bir öğrenci devlet Anadolu liselerine nakil başvurusu yapabilecek mi? Yardımlarınıza ihtiyacım var. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Selamlar saygılar...
Prof.Dr.Halis Dokgöz
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hocam merhaba. Ben yeni liselere yerleştirme sistemini hiç anlamadım.Kuzenim 305 puan alarak tercih yapmış. Ancak istemediği halde mecburen meslek lisesine yerleşmiş. Şimdi yeteri puanı yapamayanlar meslek lisesi okumak zorunda mı, bu nasıl iş anlamadım. Yakınımızdaki bir Anadolu lisesine geçebilir mi...?
Emir Avşar

Değerli okuyucularım TEOG süreci boyunca hergün onlarca email alıyorum. Yukarıdaki okuyucularımın sorularından da  anlaşıldığı üzere TEOG yerleştirme süreciyle ilgili merak edilen ve açığa kavuşturulması gereken birçok konu var. Ben de elimden geldiğince bu süreçte sizden gelen soruları gerek köşemde gerekse diğer iletişim yollarıyla yanıtlamaya çalışacağım.
TEOG yerleştirmeleri açıklandı. Ortalık toz duman... Birçok öğrenci için iş rövanşa kaldı gibi gözüküyor. Yani ortaya çıkan tabloya göre, yüz binlerce öğrenci ve velisi gönüllerinden geçen  bekledikleri  liselere yerleşemediler. Ve bu öğrencilerin kaderini 25-28 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan liseler arası nakiller belirleyecek.
Dün yayımlanan köşe yazımda da belirttiğim gibi, görüştüğüm birçok öğrenci ve velisi hayal kırıklığına uğramış durumda. Öğrencilerin büyük bir kısmı  ilk tercihlerine yerleşemediler.

Nakillerde uzun kuyruklar oluşacak...

Sınav sonucuna göre ilk yüzde birlik dilime giren öğrenciler ile istediği Türk özel okullara ve yabancı özel okullara yerleşen öğrenciler mutlu. Ama yüzde ikilik dilim ve sonraki puan aralıklarındaki öğrenciler beklentilerinin altı okullara yerleştikleri için mutsuzlar. Bu nedenle göreceksiniz 25 Ağustos’tan itibaren liselere nakil başvurusu yapmak isteyen yüz binlerce öğrenci olacak. Okullarda başvuru nedeniyle uzun kuyrukların oluşacağını şimdiden söylemek hayal olmasa gerek.
A grubu için tercihte bulunan 1 milyon 57 bin 799 öğrencinin büyük kısmı  en azından 15 tercih hakkını kendileri kullandılar. Ama bu öğrencilerden büyük bir kısmı beklentisinin altındaki okullara yerleşerek mutsuz oldular.
78 bin 447 öğrenci, A grubu tercihlerine yerleşemedikleri için, B grubu tercihlerinde, bakın altını çizerek söylüyorum mecburen okul türü seçerek istemedikleri liselere yerleşti. En mutsuz öğrenciler bu gruptaki öğrenciler.
134 bin 788 öğrenci ise, herhangi bir tercihte bulunmadıkları için otomatik olarak ikametgahlarına ve alternatif ilçe tercihlerine göre, herhangi bir okula yerleştirildi. Bu gruptaki öğrenciler puanları düşük olduğu için muhtemelen tercih bildiriminde bulunmayıp biraz da kaderlerine mahkûm oldu diyebiliriz.
Benim tahminime göre, yukarıdaki öğrencilerin  yüzde yetmişi hatta yüzde sekseni, yerleştikleri okulların ya da özel okulların kapısını çalarak nakil başvurusu yapmak isteyecektir.
Yine, iyi puanlı ama istediği liseye yerleşemeyen öğrencilerin büyük bir kısmının ekonomik durumu iyi olanlar ya da burs alabilecek olanlar daha iyi eğitim almak adına eylül ayının sonuna kadar olan süreçte  özel okullara  geçmeye çalışacaktir.

Kontenjanı özel okullar belirleyecek

 Yüksek puanlı  devlet ya da özel okullarda açık kontenjanın çok fazla olacağını zannetmiyorum. Ama Türkiye’deki tüm özel okulları hesaba katarsanız burs alabilen öğrenciler ya da ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocukları Türk özel, yabancı özel okullara yönelirlerse, ancak yüksek puanlı okullarda boş kontenjanlar oluşabilir. Dün de belirttiğim gibi, yerleştirme işleminden kaynaklanan sorunlardan dolayı, bir öğrenci açıkta kalma kaygısıyla  dört hatta beş okula kesin kayıt yaptırarak başka öğrencilerin yerini gereksiz yere işgal etmiş oldu.
Ama böyle kaç öğrenci var, kaç kontenjan boş kalır, ne kadar öğrenci özel okullara geçiş yapacak bunu zaman gösterecektir. Özellikle 400-480 puan aralığında bulunan öğrencilerin kaderini nakiller belirleyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar