Ya AKP'siz hükümet ya erken seçim!

Muhalefet güçleri akılcı ve kararlı davransa iktidarı alacaklar. Ancak bunu yapacak bir irade ve önderlikten yoksunlar.

Oysa henüz bir ay önce yapılan seçimlerin ortaya koyduğu irade bunu gerektiriyor. Ülke ve toplum hazır. Türkiye, AKP’siz bir hükümet bekliyor. Ülkeyi gerekirse makul bir tarihte erken seçime götürecek, AKP’siz bir hükümet!

Eğer AKP’siz hükümet mümkün değilse, tek doğru ve akılcı seçenek erken seçimdir. Eğer Meclis’teki diğer üç parti AKP ile koalisyon yapmaz ve olası transfer girişimlerini de boşa çıkarırsa, erken seçim kaçınılmaz olur.

Kimsenin kuşkusu olmasın, olası bir erken seçimde AKP’nin yenilgisi daha da derinleşecektir. İktidardan uzaklaşacak bu partinin kaderi, ANAP’tan farksız olacaktır.

Bunun için cumhuriyet ve laiklik karşıtı uygulamaların ve yolsuzlukların üzerine toplumsal dinamikleri harekete geçirerek gitmek gerekiyor.

Ancak, muhalefet partileri, bu tıkanıklığı aşacak bir yetenek gösteremiyor. İnisiyatif yeniden AKP ve Tayyip Erdoğan’a geçiyor.

Muhalefetteki bu kiletlenmenin en büyük sorumlusu ise Kürt düşmanlığı üzerinden siyaset yapan MHP yönetimidir.

Meclis Başkanlığını bu anlayışla AKP’ye verdikleri gibi, aynı gerekçelerle iktidarı da pekala ikram edebilirler. Oysa, siyset cambazlıklarıyla kurulacak bir AKP’li hükümet meşru olmayacaktır.

Çünkü AKP’li bir hükümet son 13 yılda kurulan düzenin devamı olduğu gibi, siyasetin ve hayatın olağan akışıyla da çelişecektir.

CHP ve muhalefet, gerekirse ‘AKP’siz hükümet’ için kitleleri meydanlara dökmelidir. Daha da önemlisi ‘Ya AKP’siz hükümet ya da erken seçim’ talebi yaşamın bütün alanlarında yükseltilmedir.

CHP sıradan bir parti değil, Cumhuriyet’in en önemli kurucu kuvvetlerinden biridir. Dolayısıyla bütün Türkiye’nin sorumluluğunu alan bir yerden ve tarihsel bir perspektifle hareket etmelidir.

Çünkü böyle dönemlerde toplumun büyük kesimi, yüzünü dönüp CHP’ye döner. Yine öyle oldu. CHP’nin bu beklentiye verecek bir yanıtı olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar