Ya kimse Apple almazsa?

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu söylemenin klişe olduğu bir çağdayız. Ancak ortalıkta da bu kadar değişime kaynak olabilecek bir fikir denizi yok! Bu nedenle Steve Jobs'ın fikrine herkes dört elle sarıldı. Aslında akıllı telefonları Jobs bulmadığı gibi, öyle mucuzevi bir ekleme de yapmadı. Buna rağmen en kalantor yöneticilerin fikir vahası seminerlerde herkes Jobs'ı üçüncü elmanın sahibi olarak tanımlar. Oysa Steve ne birinci elmanın sahibi Hz. Adem gibi ulvi, ne de ikinci elmanın sahibi Newton kadar zekiydi. Yanlış anlaşılmasın amacım Jobs'ı yermek değil, göklere çıkaranların anlattıkları garip hikayelere inanmalarına engel olmak. Yoksa Jobs aslında iş dünyasının kemikleşmiş yapılarını inatçılığı ile çözerek, konvansiyonel iş yapış şekillerinin dijitalin gerisine düşmesine sebep oldu. Bu aslında teknoloji tarafında değil iş dünyasında bir innovasyondu.

Sonraa günün birinde Tim Cook yerine geçti. Aslında Cook, Jobs'ın mirasına oturmuştu. Ama miras sanıldığı gibi sadık müşteriler veya çok büyük bir organizasyon değildi. Asıl miras onun yapacaklarına koşulsuz güvenen bir sermayedarlar ordusuydu. Peki Cook bekleneni verebildi mi?
İşte Apple'ın geleceğini belirleyen asıl soru bu oldu. iPhone 5 Jobs'ın büyük kısmını hallettiği bir cihazdı. Ancak 6 Cook'un gerçek dünyasını tanımladı ve sanırım onu bir mirasyedi durumuna düşürdü. Hani şu mirası har vurup harman savuranlar var ya işte tam onlardan biri yaptı. Sermayedarlar mızıldanmaya başlayınca Cook çok stratejik bir oyun oynayarak, cinsel tercihleri hakkında bir açıklama yaptı. Bu şok _cinsel tercihinin farklı olması değil bir ceo'nun cinsel tercihni açıklaması şoktur_ ona neredeyse 10 ay kazandırdı.

Ancak sayılı gün çabuk geçermiş. Apple geçenlerde yeni ürünlerini görücüye çıkardı. İlk hüsran periscope'dan canlı yayın yapan basın mensuplar yaşadı. Artık kimse Apple'daki yenilikleri cidden merak etmiyordu. İlk yorumlar sosyal medyada Apple'ın inovatif ürünlerden çok bir takipçi durumuna düştüğü yönündeydi. Apple TV yenilikçi bir anlayışı getiremediği gibi pazardaki diğer OTT TV  kutularından tek farklılığı olan kumandasını da kaybetmişti. Üsteklik OTT TV pazarındaki en ucuz Çin malı cihazın kumandasını taklit etmişti.

iPad artık yıllardır kalemli tabletleri geliştiren Wacom'un on yıl önceki haline dönmüştü. Üstelik ciddi bir şarj problemi ile birlikte. Oysa Apple için inovatif ürünler yapmak çok mu zordu? Hayır Jobs gibi pazarı dinleselerdi bu olmazdı. Herkes masaüstüne öykünen bir tablet ararken, bir başka kalemli tablet çıkarmazlardı.

Önceki ve Sonraki Yazılar