Ya Koalisyon ya Başkanlık...

Halkın sandıkta verdiği mesaj açıktır. Bu mesajı anlamakta güçlük çeken, ya da ‘naz yapan’ herkes, halkın şamarına hazır olmalıdır.

Halk, 7 Haziran’da önemli bir mesaj verdi. AKP dışında bir formül istediğini açık biçimde ortaya koydu. Parlamentoya bu iradeyi yansıttı.
Hemen seçim gecesi açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, “en erken seçim” diyerek bu talebi elinin tersiyle itti. Sonrasında söylemini yumuşatsa da, MHP bugün bir seçime girse muhtemelen 4-5 puan aşağıda oy alacak noktaya gerilemiş görülüyor.

Bahçeli’nin ‘en erken seçim’ söylemi, gerçekçi değildir. MİT, Ordu, Emniyet, Havuz ve tüm devlet kurumları AKP tarafından gasp edilmişken, halk bu gaspa karşı açık biçimde yönetime el koymuşken, bu iradeyi tanımayıp yeniden AKP’ye sopa vermek ne kadar mantıklıdır?
Ya da, sandıktan sadece ‘tek parti’ çıktığında mı hükümet kurulabilecektir. Yani, halkın koalisyon talebini reddederek milli iradeden bahsetmek ne kadar mümkün olabilir?

***

CHP, başından beri bu konuda net konumlandı. Net bir tavır aldı.
‘Biz, AKP dışında bir formül arıyoruz’ vurgusu, bu samimiyetin tecellisiydi. HDP de bu samimiyeti gösterdi. Sayın Bahçeli’nin çıkışı ise, Erdoğan’ı son derece mutlu etmiş olmalı. Çünkü, Erdoğan olası bir ‘en erken seçim’den zaferle çıkacak tek güçtür.

Kürsülere çıkıp; ‘bakın hükümet kuramadılar’ diye nara atacak olan Erdoğan, HDP’nin varlığından rahatsız olan MHP’li oyları da konsolide ederek tek başına hükümet kuracak çoğunluğu sağlayabilir. Kaldı ki, millet yönetime açık biçimde el koymuşken, birilerinin ‘bu mesajı almayışından’ ötürü böyle bir hadisenin yaşanması çok daha vahim bir durumdur.

Milletin mesajını almayan, milletin şamarını yer.
Başkanlık çökmüşken, AKP yıkılmışken, yan çizip ‘koalisyona hayır’ mesajı vermek, Erdoğan’ın kartını oynamak anlamına gelir.

Bu yüzden, Sayın Bahçeli; umuyorum ki bu sözleri pazarlık gücünü arttırmak için söylemiş olsun. Umuyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar