Yabancı sermayede de rakiplerin gerisindeyiz

Bir önceki yazımda AKP’nin bıraktığı ekonomik verileri incelemiş ve karnenin pek de içaçıcı olmadığını belirtmiştik. Dün açıklanan bir başka veri de bu olumsuz tabloya eklendi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), “UNCTAD 2015 Dünya Yatırım Raporu”nu açıkladı. Raporda, 2014 yılında tüm dünyadaki uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 16 düşerek 1,23 trilyon dolara gerilediği belirtiliyor. Türkiye’nin bu toplamdan aldığı pay sadece yüzde 1, yıllardır bu oran değişmiyor… Yine UNCTAD raporuna göre, 2014 yılında 12,1 milyar dolar uluslararası yatırım girişi sağlayan Türkiye, genel sıralamada 22’inci, gelişmekte olan ülkeler arasında 12’nci, Batı Asya bölgesinde ise 1’inci sırada yer aldı. Gelişmekte olan ülkeler arasında yabancıların en çok tercih ettiği ülke olarak gösterildiğimiz iddia edilse de rakamlar, bunu doğrulamıyor. Batı Asya’da birinci olmamızın da pek bir anlamı yok, bu bölgede yer alan ülkelere bakarsak hepsi ya iç savaş yaşıyor ya da Batı ile ciddi siyasi sorunları var. Türkiye’nin dünya genelinde aldığı payın yüzde 1 olduğunu söylemiştik, gelişmekte olan ekonomiler içindeki payı da sadece yüzde 1,8…

Gelişmekte olan ülkeler, toplam 681 milyar dolar doğrudan yatırım
çekerek küresel akış içinde yüzde 55 paya sahip grup oldu. En çok doğrudan yatırım çeken ilk 10 ülkenin yarısı gelişmekte olan ülkelerden oluştu. Küresel uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 55’i de ilk 10 ülkeye yöneldi, aralarında yine Türkiye yok…

YASED Başkanı Erdem de bu düşüşe vurgu yaparak “Hep birlikte ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, yatırım ortamının iyileştirilmesi, küresel sermaye akımından aldığımız payın ve uluslararası doğrudan yatırımların verimliliğinin arttırılması için tüm paydaşlarla el ele vermemiz gerekiyor. Erdem hukuk güvenliği, vergi ve teşvikler, fikri ve sınaî mülkiyet hakları, Ar-Ge ve teknoloji kullanımı, istihdam ve eğitim gibi konulardaki sorunların hala çözülemediğini de söyledi.

Bitirirken ilk dördün kim olduğunu söyleyelim: 129 milyar dolarla ilk defa Çin birinci olurken, Hong Kong 103 milyar dolarla ikinci, ABD 92 milyar dolarla üçüncü, İngiltere ise 72 milyar dolarla dördüncü sırada yer aldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar