Yandaş ve muhalif şirketler için yeni borsa endeksi

Birkaç gün önce haberdar olduğum yeni bir hizmetle tanıştırmak istiyorum size. Twitter’da rastladım “PIST 62” adlı hesaba. İlginç bir kimliği var, kendisini “Halka Açık Rant Ölçüm Platformu” olarak konumlandıran PIST 62’nin açılımı “Para İdeolojisi Endeksi.”

PIST 62, Borsa İstanbul’da halka açık olan şirketleri, AKP’ye yakın olanlar ve olmayanlar başlığıyla ikiye ayırmış. Bu ayrımı nasıl yaptıklarını bloglarında şöyle açıklıyorlar: Kapsamlı bir basın ve akademik yazın taramasının ardından, AKP’ye yakınlığıyla bilinen 35 ve AKP’yle arası iyi olmayan 27 şirket tespit ettik.

PIST 62, bu şirketleri, iki ayrı endekse ayırmış ve şirket hisselerinin günlük değer değişimleri üzerinden tıpkı Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi gibi iki ayrı endeks yaratmış.
Platform, siteden anladığım kadarıyla tek bir borsacının fikri. Kurucusu, “Amacım, farklı ve hatta zıt siyasi, sosyolojik, tarihsel kamplara ait şirketlerin Türkiye’deki siyasi gelişmelere nasıl tepki verdiklerini günlük olarak takip etmektir. Bu sayede, aşağıdaki sorulara da somut, bilimsel ve veri odaklı cevaplar vermek için yeni bir perspektif yakalayabiliriz:
Türkiye’de rant ekonomisi var mı, varsa büyüklüğü nedir? Bireysel siyasi figürlerin karar ve davranışları, siyasi iktidarla zıt ilişkilere sahip şirketler üzerinde yine zıt etkiler yaratıyor mu? Eğer öyleyse, bu etkinin büyüklüğü nedir, en çok hangi siyasi figürler etkili oluyor, hangi siyasi figür, hangi siyasi kampın endeksini daha çok etkiliyor?

Türkiye’de gerçek anlamıyla bir serbest piyasa ekonomisi mevcut mu? Yoksa şirketler mikro, makroekonomik gelişmelerden çok, siyasi iktadara yakınlık veya uzaklığa göre mi kar-zarar ediyor?

PIST 62, ilk rakamları 27 Ağustos günü yayınladı. Endeksin çıkışı da ilginç bir haftaya rastladı, biliyorsunuz geçen hafta İpek-Koza Grubu’na yapılan baskın BIST 100’ü ciddi şekilde etkiledi. PIST 62’ye göre geçen hafta İpek-Koza baskınından bu yana, muhalif şirketler endeksinde yer alan 27 şirket, AKP’ye yakın 35 şirkete göre kötü performans sergilemiş. PIST 62’nin ‘yandaş’ olarak adlandırdığı şirketler ise borsa ortalamasının üzerinde bir performans göstermiş.

Geçen haftanın son işlem gününde AKP endeksi binde 7 değer kazanırken, muhalifler binde 83 değer yitirdi, borsanın genel kaybı ise binde 24 oldu.
PIST 62’yi ekonomi dünyasına kazandıranlara teşekkür ediyorum. Endekste yer alan yandaş ve muhalif şirketlerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız, sitelerinde bulabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar