PKK, ABD'nin yeni müttefiki mi?



Obama Yönetimi Irak'ta İŞİD terör örgütüne karşı yürüttüğü sınırlı hava harekâtıyla ilgili günlerdir açıklama yapıyor.


Beyaz Saray, Savunma ve Dışişleri Bakanlıkları her gün hava harekâtı ve havadan yapılan insani yardım konusunda bilgi veriyor.


Florida'daki komuta merkezi CENTCOM'dan yapılan açıklamalarda, savaş uçaklarının vurduğu İŞİD hedefleri ve terör örgütünden kaçan Yezidilere havadan atılan yardım malzemeleri anlatılıyor.


Obama Yönetimi, hava harekâtının devam edeceğini ancak karada askeri bir operasyona karışmayacağını da (askeri birlik gönderilmeyeceğini) özellikle belirtiyor.


Şüphesiz bu, Beyaz Saray'ın karadaki gelişmelere sadece havadan müdahale edeceği anlamına gelmiyor.


Başkan Obama, bombardıman yetkisini sadece Erbil'e nakledilen elçilik mensupları ve sivil Amerikalıları koruma gerekçesiyle vermedi. Bölgedeki petrol kaynakları da Washington için hayati önem taşıyor.


ABD’nin Erbil ve petrol bölgelerindeki çıkarlarını koruması için karada güvenebileceği birliklere ihtiyacı var.


ABD, Barzani Yönetimi'ne ağır silahlar verip, peşmergeleri güçlendirmek istediğini açıkladı.

Yani peşmerge ordusunu bağımsız bir devlet ordusu gibi ağır silahlarla donatıp daha güçlü, modern ve bölgede caydırıcı bir hale getirmeyi planlıyor.


Barzani bir süredir Tayyip Erdoğan'ın açılım projesinde kendine düşen görevi Kuzey Irak'ta üslenen PKK'yla ilişkilerde yerine getiriyor.


Barzani, Mahmur bölgesini ve kampını peşmergelerle birlikte savaşıp İŞİD’den geri alan PKK'yı Mahmur'a giderek kutladı, liderleriyle samimi pozlar verdi.


Böylelikle PKK'lı teröristlerin peşmerge birliklerine katılıp birlikte savaştığı görüldü.


Şüphesiz Mahmur'a 100 kilometre mesafede bulunan Erbil'deki ABD yetkilisi Başkonsolos Joseph Pennington, güvenliklerini ilgilendiren bu işbirliğini yakından izliyordur.


Uzun süre Türkiye'de görev yapan Erbil Başkonsolosu Pennington, eşi gazeteci Amberin Zaman'a seçim kampanyası sırasında 'edepsiz kadın' diyen Erdoğan'ın, Barzani-PKK ittifakıyla ilgili açılım politikasını da şüphesiz yakından izliyordur.


Barzani'nin, ABD'nin terör listesinde bulunan PKK'yla Washington'un haberi olmadan aynı saflarda savaşacak kadar işbirliği yapması mümkün değil.


Bu işbirliğinin ABD’nin PKK’yı terör listesinden çıkarma tartışması başlatıp başlatmayacağı konusunda bir şey söylemek için erken.



Önceki ve Sonraki Yazılar