İkinci gün: Zarrab konuşmaya devam ediyor

İkinci gün: Zarrab konuşmaya devam ediyor

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın ikinci günü başladı. Mahkemeye getirilen Reza Zarrab'ın mahkum elbisesi giymediği görüldü.

ABD’nin New York kentinde tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davanın ikinci günü başladı. Reza Zarrab mahkemeye getirildi. Zarrab'ın mahkûm elbisesi yerine koyu bir spor ceket ve içine de açık renkli bir gömlek giydiği görüldü

Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın, ABD'nin İran yaptırımlarının ihlal edilmesiyle suçlandığı davada tanık olmayı kabul eden Türk ve İranlı iş adamı Reza Zarrab, New York'ta devam eden duruşmada ifade vermeye devam ediyor. Zarrab; dünkü ‘ilk gün ifadesi’nde eski bakanlardan Zafer Çağlayan’a 45 ila 50 milyon euro arasında rüşvet verdiğini iddia etmiş ve İran’a yönelik amborgoyu nasıl deldiğini tüm detaylarına kadar anlatmıştı. Zarrab, bugünkü duruşmada  savcının sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Duruşma Türkiye saati ile 17:30’da başladı…Hürriyet'in aktardığına göre, konuşma şöyle gelişiyor:

    

Saat 23:50 Reza Zarrab, “Hakan Atilla’ya ulaşmamız gerektiği ya da onun bize ulaşmaya ihtiyaç duyduğu birçok durum oldu” dedi.

Saat 23:40 Türkçe dinletilen metnin İngilizce tercümesine Atilla’nın avukatları tarafından itiraz edildi. Avukatlar söz konusu konuşmanın bir ‘hissedar konusu’ hakkında konuşma olduğunu söylediler.

Saat 23:30 Savcılar, Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla arasında geçen ve İran’la para ticaretinin konuşulduğu belirtilen bir görüşmenin ses kaydını dinletti. (Dinletilen kayıtta; Hakan Atilla’nın “İran’dan gönderilen paranın miktarının ve gönderen şirketlere ilişkin ortaklık yapısı belgelerinin Halkbank’a gönderilmesi gerektiğini söylemesi” yer alıyor.

Saat 23:15 Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, Whatsapp görüşmelerinin delil olarak sunulmasına itiraz etti. Duruşmaya beş dakikalık bir ara verildi.

Saat 23:00 – Reza Zarrab’a savcılık makamınca “Süleyman Aslan ile iletişime geçmek için Whatsapp’ı ne şekilde kullandın?” sorusu yöneltildi. Reza Zarrab, “Genellikle, Whatsapp üzerinde özel, önemli ve hassas konuları konuşuyorduk” dedi. Bu sözlerin ardından savcı, Zarrab ve Aslan arasındaki Whatsapp mesajlarını kanıt olarak sundu.

Saat 22:45 Zarrab’ın sorgusu devam etti. Reza Zarrab ifadesinde “Çin’de yapmaya çalıştığı ancak yapamadığı ticaret girişimini” anlattı.

Saat 22:15 – Zarrab “İçişleri bakanının oğlundan yardım istedim. O zamanda içişleri bakanı Muammer Güler’di” dedi. Reza Zarrab, Barış Güler’in şirketinde o dönem danışmanlık yaptığını ve Güler ile Whatsapp üzerinden konuşup ve mesajlaştığını, aynı zamanda yüz yüze buluştuklarını söyledi.

Saat 22:00 Duruşma yeniden başladı. Savcı, ikinci oturuma Zarrab’ın Çin’deki şirketi üzerinden yaptığı işlemleri sorarak başladı.
 

20:40 - Duruşmaya ara verildi...

20:29 - Zarrab'a "Halkbank'ta uygulandığınız sistemi başka bir ülkede uygulamayı denediniz mi?" sorusu yöneltildi. Zarrab, buna 'Evet' cevabını verdi. Zarrab, "Hangi ülkede?" sorusuna ise "Çin" cevabını verdi. 

20:26 - Zarrab, tutuklu olarak yargılanan Hakan Atilla'ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini, Atilla'nın da böyle bir talebinin söz konusu olmadığını söyledi. 

20:10 - Hakan Atilla'nın avukatı Cathy Fleming, mahkemeye sunulan transkripsiyon ve e-maillere itiraz ediyor ancak yargıç talepleri kabul etmiyor. 

20:06 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld mahkeme salonundan Zarrab'ın şu ifadesini aktardı: "İranlılar tarafından verilen uluslararası para talimatlarını yerine getiriyordum. İranlılar (benim yerime) Halkbank'ın bunu yerine getirmesini talep ediyordu. Eğer Halkbank buna onay verseydi, o zaman ben tamamen bertaraf edilirdim"  


19.49 - Zarrab, İranlıların bankalardan kendilerine doğrudan transfer yaparak kendisini aradan çıkarmak istemesinden endişe duyduğunu anlattı. Zarrab, bunun yaşanmaması için de Süleyman Aslan ile çalıştığını söyledi.


19:45 - Dava ile ilgili ses kayıtları dinleniyor. 

19:32- Reza Zarrab, kısa bir aranın ardından, savcılığın dökümleri üzerinden soru sorduğu tapelerin ‘kendi konuşmalarını doğru yansıttığını’ söyledi.

ABD’nin söz konusu dinleme kayıtlarını nasıl edindiği Türkiye’de tartışma konusu olmuştu. Davada savcılık makamı dünden bu yana Zarrab’a bir dizi dinleme kaydının üzerinden de sorular soruyor.

19:15 - Duruşmaya ara verildi.  

19:10- Davayı takip eden gazetecilerin aktardıklarına göre, duruşmanın çeviri nedeniyle ağır ilerlediği ve simultane tercüme yapılamadığı belirtiliyor. Savcı sorusunu sorduktan sonra sustuğu, tercümanın da çeviriyi yaptığı öğrenildi.. Zarrab'ın da cevabı verdikten sonra aynı şekilde çeviriyi beklediği ve savcılığın soru sormaya devam ettiği belirtildi.

19:05 - Zarrab, Süleyman Aslan'ın kendisine, "El eli yıkar, elde yüzü yıkar" dediğini söyledi. Zarrab, yargıçın bu cümlenin ne demek olduğu sorusuna ise "Bu, Süleyman Aslan'ın yardımına karşılık rüşvet istediği anlamına geliyor" cevabını verdi.  

18:39 - Daily Beast'in muhabiri Katie Zavadski, Zarrab'ın, "Süleyman Aslan bana aldığı risk nedeniyle çok rahatsız hissettiğini söyledi. Bir şekilde geleceğini garanti altına almak istedi" dediğini iddia etti. Zarrab, bu sözlerin Aslan'ın rüşvet istediğine işaret ettiğini söylediği belirtilen Zarrab, daha sonra sağ kolu Abdullah Happani'yi aradığını aktardı. 

18:34: Mahkeme salonunda bulunan ve olayı canlı aktaran ABD'li gazeteciler, Zarrab'ın ifadesinde, diğer bir Türk bankasından onay aldıktan sonra Süleyman Aslan'a giderek bu şemanın kendileri için uygun olduğunu söylediğini iddia etti.

18:30 - Zarrab, paranın neden Türk lirası halinde kullanıldığına ilişkin soruya, paranın dolar olarak kullanılması hâlinde Amerikan bankacılık sistemi tarafından izlenilebildiğini söyledi.

18:27 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in aktardığına göre, Zarrab'a paranın Halkbank'tan diğer bir bankaya neden aktarıldığı soruldu. Zarrab'ın ise bu sorunun üzerine "Paranın kaynağını gizlemek için başka bir bankayı daha işleme koyuyoruz" dediği iddia edildi. Zarrab, "Bu Ekim 2012'de yapılan toplantıda görüşüldü mü?" sorusuna ise "Evet, bu bir yöntem olarak tartışıldı" yanıtını verdi. 

18:10 - Zarrab, İran cephesinin uluslararası ödemeleri doğrudan yapma talebine Süleyman Aslan'ın olumsuz cevap verdiğini ve hâlihazırda kullanılan sistemi işaret ettiğini söyledi. Zarrab, "Aslan, şema üzerinde çizdiğim şeyden bahsediyordu. Oradaki altın ticaret sistemi" ifadesini kullandı.

18:06 - Hakimin, "Hindistan'daki parayı Halkbank'a nasıl getiriyorsunuz" sorusu üzerine Zarrab'ın, Hindistan'daki şirketin ilk adım olarak Halkbank'ta hesap açtığını, Hindistan'daki ham petrol alıcısı firma parayı direkt olarak Halkbank hesabına gönderdiğini, daha sonra söz konusu fonun başka bir Türk bankasına aktarıldıktan sonra kendisinin bu parayı aldığını söylediği iddia edildi.

18:05 - Klasfeld, Zarrab'ın "Bu İran Ulusal Petrol Şirketi'nin Hindistan'daki parasını Halkbank'taki hesabına aktarmanın ilk adımıydı" dediğini iddia etti.

18:04 - ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in Twitter hesabından yazdığına göre, yargıçın sorularına yanıt veren Zarrab, Halkbank'ın da dahil olduğu İran Ulusal Petrol Şirketi'nden yetkililerle bir toplantı düzenlendiğini söyledi. Zarrab, toplantıya Halkbank adına Süleyman Aslan ve Hakan Atilla'nın katıldığını ancak İran Petrol Bakanı'nın toplantıda bulunmadığını iddia etti.

18:00 - Zarrab, acil bir işi olması sebebiyle acil şeriti kullanmak İstanbul'da bir polis yetkilisiyle görüşmesine ilişkin konuştu.

17:55Zarrab, şu anda Onur Kaya ile olan telefon konuşmasının transkripsiyonu hakkında sorgulanıyor. 

17:45 - Zarrab, şu anda İran'daki bağlantıları konusunda konuşuyor. ABD'li gazeteci Katie Zavadski, dün çizdiği şema üzerinden daha fazla açıklama yaptığını iddia etti. Zavadski, Zarrab'ın İran'a yönelik yaptırımların Hindistan, Çin, Kore, Japonya ve İtalya tarafından da ihlal edildiğini ima ettiğini söyledi. Zavadski, Twitter hesabından diğer ülkelerin de isminin geçmesinin ardından yargıçın başka sorular sorarak konuyu değiştirmesini 'saçma' olarak niteledi.

17:40 - Zarrab, New York'taki hapishanede tehdit edildiğini bu nedenle hâlâ FBI koruması altında bulunduğunu söyledi.

17:38 - Zarrab, farklı kıyafet giymesinin bir anlama gelmediğini, kendisine hapse geri dönüp dönmeyeceği konusunda herhangi bir vaatte bulunulmadığını söyledi.

17:36 - Jüri mahkeme salonundaki yerini aldı. Hakimin bugün neden farklı kıyafetler giydiği sorusuna Zarrab, "Avukatlarım bugün farklı kıyafetler giyebileceğim konusunda beni bilgilendirdi. Bu yüzden bana getirdikleri farklı kıyafetleri giyiyorum" dedi.

17:30 - Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanık olan Reza Zarrab mahkemeye getirildi. Davada izleyiciler yerini aldı. Jürilerin salona girmesi bekleniyor.