Açmayan Orkide bile açıyor - Çiçeklerin daha da canlanmasını sağlayan tüyo

Açmayan Orkide bile açıyor - Çiçeklerin daha da canlanmasını sağlayan tüyo

Güzelliğiyle göz alıcı bir bitki olan orkide, belirli hususlara dikkat edilmesi halinde ev ortamında da yetişebilir. Peki açmayan Orkide nasıl açar?

Orkide bitkisi, Anadolu coğrafyasında yetişen bir çiçek türüdür ve genellikle salonlarda ve seralarda yetiştirilir. Ev ortamında orkide yetiştirmek için, doğru bakım tekniklerini uygulamak önemlidir. İşte orkide bitkisi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar:
 

Öncelikle, orkide bitkisi için uygun bir saksı seçimi oldukça önemlidir. Orkide bitkisi, köklerinin hava almasını sağlayan bir saksıya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, delikli bir saksı tercih etmek önemlidir. Ayrıca, saksının altına bir tabak yerleştirmek ve tabağın içine su doldurmak köklerin nemlenmesini sağlayacaktır. Ancak, köklerin su içinde kalması da zararlı olabilir, bu yüzden suyun tabaktan buharlaşmasına izin vermek önemlidir.
 

Orkide bitkisinin sulaması da dikkat gerektiren bir konudur. Orkide bitkisi, düzenli olarak sulanmalıdır ancak suyun birikmemesine dikkat edilmelidir. Saksının altındaki tabakta biriken su, köklerin çürümesine neden olabilir. Bu yüzden sulama işlemi dikkatlice yapılmalı ve fazla suyun süzülmesi sağlanmalıdır.
 

Orkide bitkisi için doğru ışık miktarı da önemlidir. Orkide bitkisi, doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Ancak, yeterli miktarda ışık alması da gerekmektedir. Bu nedenle, orkide bitkisini aydınlık bir yerde tutmak ve doğrudan güneş ışığından uzak tutmak önemlidir.

mynet.com sitesindeki habere göre; Şık görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken orkide, bakımı en zor çiçeklerden birisidir. Doğru bakım tekniğinin uygulanması halinde orkidelerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak ve çoğaltmak mümkündür. Orkide bakımı oldukça dikkat gerektirir. Sulamasından toprak değişimine, saksı seçiminden budamasına her konuda bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.

ORKİDE SAKSISI NASIL OLMALIDIR?


Çiçeğin bakımıyla ilgili en önemli noktalardan birisi, doğru saksı seçimidir. Orkide saksısı için şu kriterlere dikkat etmek gerekir:

Genelde yüksekliği 10-12 cm civarında olan saksılar orkide yetiştirmek için uygundur.
Eğer çiçeğin kök saldığı toprağın karışımında bir bozulma söz konusu olduysa ve orkidenin kökleri beklenenden daha hızlı geliştiyse saksıyı değiştirmek gerekir.
Orkidenin kökleri büyüse de aşırı büyük saksılara geçmemek daha doğru olacaktır.
Bir ya da iki senede bir defa saksının çiçeğe uygun olup olmadığını kontrol etmek, orkidenin sağlıklı gelişimi için yapılması gerekenlerden biridir.

ORKİDE NASIL ÇOĞALTILIR?

Evinize gelip de güzel orkidenizi görenlerin illa soracağı bir sorudur bu... Orkide nasıl çoğaltılır? Bitkilerin çiçeklerinin çoğaltılmasında farklı yöntemler kullanılır ki orkide için tavsiye edileni vejetatif yöntemdir.

hq720-hcwp.jpg

Kesin sonuç vermesi için iyice gelişmiş ve çiçek açmış bir orkidenin köklerinden faydalanmak gerekiyor. Bunun için önce orkideyi bulunduğu saksıdan nazikçe çıkartın. Ardından eski kabuk ve ölü kökleri bir jilet, maket bıçağı yardımıyla temizleyin. Bıçağınızın steril olması büyük önem arz etmektedir. Temizlik işleminden sonra kökleri ikiye ayırın ve her parçayı ayrı kaplara yerleştirin.

ORKİDENİN COŞMASINI SAĞLAYAN BİLGİLER

Orkidenin ışığı çok seven bir çiçek olmadığını unutmayın. Bu bitkinin öncelikle içerisinde yer aldığı ortamı sevmesi gerekir. Dolayısıyla orkideyi aşırı gün ışığı almayan bir bölgede yetiştirmeniz daha doğru olacaktır.
Çiçeği aşırı sulamak veya sulama esnasında suyun tüm bölgelere yeterli şekilde ulaşmasını sağlayamamak orkideye zarar verir.
Bitkinin yer aldığı saksıda deliklerin bulunması ve bu deliklerin kapalı olmaması gerekir. Fazla sulama halinde suyun buralardan tahliye olması çiçeğinizin daha az zarar görmesini sağlar.
Kalitesiz toprak kullanmaktan ve çiçeği hasta bir çiçekle yakın konumda yetiştirmekten kaçının.
Orkide yetiştirirken bilmediğiniz ve kalitesiz ilaçları kullanmaktan kaçının.
Yetiştirdiğiniz orkideyi çoğaltmak isterseniz çiçeğin dalından, kökünden veya yaprağından aldığınız bir parçayı besin ve su ortamının olduğu cam bir kaba yerleştirin. Cam fanusta steril bir ortam sağlayarak çiçeği ışıktan uzak bir alanda ve yüksek nem seviyesinde yetiştirmeye başlayın. Yeni bitkiler küçük oldukları için çiçek vermeleri bir seneden uzun sürebilir.

İlgili Haberler