Anneler Günü nasıl, ne zaman ortaya çıktı? Türkiye'de Anneler günü ne zaman kutlanmaya başlandı?

Anneler Günü nasıl, ne zaman ortaya çıktı? Türkiye'de Anneler günü ne zaman kutlanmaya başlandı?

Çocuklarını koşulsuz sevgi ve özveri ile büyüten annelerin yeri herkes için oldukça kıymetlidir. Onlara sevgi ve minnetinizi gösterebileceğiniz özel zamanlardan biri anneler günüdür. Peki Anneler günü nasıl ortaya çıktı, işte anneler gününün tarihçesi...

Türkiye'de Anneler Günü dünya genelinde olduğu gibi Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanıyor. Anneler Günü, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika'da mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır. Peki, Anneler Günü nasıl, ne zaman ortaya çıktı? Türkiye'de Anneler günü ne zaman kutlanmaya başlandı? İşte Anneler Günü tarihçesi

ANNELER GÜNÜ İLK NASIL ORTAYA ÇIKTI? ANNELER GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR? 

1907 yılında Ana Jarvis isminde bir kadın, Ulusal bir Anneler Günü için kampanya başlattı. Jarvis ve destekçileri Anneler Gününün kutlanması için dilekçe yazdılar.

Dilekçelere 1911'de olumlu dönüş yapıldı ve her yerde Anneler günü kutlanmaya başladı. Woodrow Wilson, 1914’te resmi olarak Anneler Günü’nü ulusal tatil ilan etti. Böylelikle de Anneler Günü, her yıl mayısın ikinci pazarında kutlanmaya başlandı.

ss.webp

 

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneler günü, anneleri onurlandıran özel bir gündür. Değişik günlerde ve değişik ülkelerde kutlanır. Bu günde anneler çeşitli hediyeler alır. Bu günü farklı ülkelerdeki insanlar yılın farklı günlerinde kutlarlar.

Anneler günü geleneği, Antik Yunanların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanan Anneler Günü, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Türkiye, Avustralya ve Belçika'da mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmaktadır.

fff.webp

TÜRKİYE'DE ANNELER GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

ABD'de Anna Jarvis'in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongre'nin onayıyla Amerika Birleşik Devletleri çapında genişledi.

Türkiye'de Anneler Günü ilk kez 9 Mayıs 1955'te kutlanmıştır.