"Trump yönetimi, Esad'ın 2021'e kadar görevde kalmasını kabul etmeye hazır' 

"Trump yönetimi, Esad'ın 2021'e kadar görevde kalmasını kabul etmeye hazır' 

ABD yönetiminin Suriye Devlet Beşar Esad'ın 2021 yılındaki seçimlere kadar görevde kalmasını kabul etmeye hazır olduğu belirtildi. Bu durumun Suriye'nin müttefikleri olan Rusya ve İran'ın başarısını yansıttığı vurgulandı.

ABD'de yayın yapan New Yorker dergisinde ABD'li ve Avrupalı yetkililerin görüşlerine yer verilerek yazılan makaleye göre Başkan Donald Trump yönetimi, Esad'ın 2021 yılında yapılması planlanan bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerine kadar görevini sürdürmesini kabul etmeye hazır. Bu karar, daha önce birçok kez Esad'ın koltuktan inmesi gerektiğini belirten Washington'ın söylemleriyle çelişiyor.

'KARAR, SURİYE'NİN MÜTTEFİKLERİNİN BAŞARISINI YANSITIYOR'

Makaleyi kaleme alan Robin Wright'a göre ABD'nin kararı, Washington yönetiminin sınırlı sayıdaki seçeneğini, sahadaki askeri gerçekliği, Suriye'nin Rusya, İran ve Hizbullah gibi müttefiklerinin etrafı sarılmış Esad'a verdikleri desteğin başarısını yansıtıyor.

Wright, son birkaç ay içinde sahada yaşanan gelişmelerin, Trump yönetiminin, ailesi Suriye'yi yaklaşık yarım yüzyıldır yöneten Esad'ın dört yıl daha görevde kalmasını kabul etmeye ittiğini belirtti.

'MUHALİFLER, ESAD'A ALTERNATİF BİR LİDER ÇIKARAMADI'

Esad'ın kısmen müttefiklerinin kısmen de kendi imkanlarıyla kazandığını, ABD destekli muhaliflerinse etkisiz kaldığını kaydeden Wright, muhalif grupların birbirlerine düştüğüne ve parçalara ayrıldığına dikkat çekerek Esad'a alternatif olabilecek güçlü bir lider çıkaramadıklarının altını çizdi. Dolayısıyla, muhaliflerin barış ve siyasi geçiş için Esad'ın görevi bırakması talebi de giderek daha gerçek dışı hale geldi.

'ASTANA, ABD DESTEKLİ CENEVRE'NİN ÖNÜNE GEÇTİ'

Wright'a göre barış sürecini domine eden Rusya, Türkiye ve İran'ın oluşturduğu güçlü troyka, ABD'yi diplomatik bakımdan marjinalleştirdi. ABD destekli Cenevre müzakerelerinde hiçbir ilerleme kaydedilemedi ve Astana'da ocak ayında başlayan görüşmeler Cenevre sürecinin önüne geçti.

'İKTİDAR DEĞİŞİMİ İÇİN SEÇİMLER BEKLENMELİ'

Başkan Trump'ın Esad'a yönelik eleştirilerini ve suçlamalarını da anımsatan Wright, mevcut siyasi ve askeri gerçeklikler ışığında ABD'li yetkililerin iktidar değişiminin ABD tarafından organize edilecek muteber seçimlere bağlı olduğu sonucuna vardığını vurguladı.

'TRUMP 2020'DE KOLTUKTAN İNERKEN ESAD İKTİDARDA OLABİLİR'

Wright makalesinin sonunda şu ifadeleri kullandı: "Trump yönetimi, hâlâ Esad'ın görevi bırakmasını öngören bir siyasi süreç istiyor. Ancak yönetim, bunun gelecek seçimlerin yapılacağı 2021 yılında gerçekleşebileceği sonucuna vardı. 2020'deki ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna göre Trump koltuktan inerken Esad halen iktidarda olabilir. ABD'li yetkililer, Esad'ın bir şekilde 2021 seçimlerini kazanmasından ve iktidarda kalmasından endişe ediyor."