Başkasının fotoğrafını kullandı, 15 gün hapse mahkum edildi!

Başkasının fotoğrafını kullandı, 15 gün hapse mahkum edildi!

İtalya'da Yargıtay'dan trolleri tedirgin edecek bir karar çıktı. Facebook'ta profil fotoğrafı olarak başka bir kişinin görüntüsünü kullanmanın suç olduğuna hükmeden mahkeme, bir kadına 15 gün hapis cezası verdi.

İtalya’da Yargıtay’dan emsal teşkil eden bir karar çıktı. Trolleri yakından ilgilendiren kara göre Facebook’ta profil fotoğrafı olarak başka bir kişinin görüntüsünü kullanmanın suç olduğu belirlendi.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Pordenone kentinde yaşayan 30 yaşındaki bir kadın, Facebook profilinde bir başkasının fotoğrafını kullandığı gerekçesiyle “başkasının kimliğine bürünmekten” suçlu bulundu. Mahkeme bu suçtan dolayı genç kadına 15 gün hapis cezası verdi. Hapis cezası 3 bin 750 euro para cezasına çevrildi ve 30 taksite bölündü. Ayrıca genç kadına mahkeme masraflarının da ödetilmesine karar verildi.

CEZA 1 YILA KADAR ÇIKABİLİR

Yargıtay Facebook’la ilgili aldığı kararını, İtalyan Ceza Kanunu’nun 494. maddesine dayandırdı. Söz konusu madde, “kendisi ya da başkaları için avantaj elde etmek ya da başkalarını zarara uğratmak ya da yanıltmak amacıyla” başkalarının kimliğini gösterir özelliklerini almanın 1 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini belirtiyor.

Kararı onaylayan bir uyarı da Facebook’ta yer alıyor. Sosyal paylaşım sitesinde “Topluluk Standartları” başlığı altında “İnsanlar Facebook’ta gerçek kimliklerini kullanarak bağlantı kurar… diğer kişileri taklit eden tüm profilleri kaldırıyoruz” deniliyor.