O ülkede darbe oluyor

O ülkede darbe oluyor

Zimbabve'de devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan ordu, 'askeri darbe gerçekleşiyor' iddialarını reddederek "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" dedi.

Afrika ülkesi Zimbabve'de çok gergin saatler. Ordunun darbe yaptığı yönünde bilgiler geliyor.

BBC kanalı, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ve ailesinin gözaltına alındığını ve ev hapsine konulduğunu bildirdi.

Ordu yetkilileri devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 93 yaşındaki Mugabe ile eşinin gözaltında olduğunu belirterek, Mugabe'nin çevresindeki "suçluların" da yakalanması için harekete geçildiğini bildirdi.

ESKİ DEVLET BAŞKAN YARDIMCISI ÜLKEYE DÖNDÜ

Yerel medyada yer alan haberlerde Yüksek Öğrenim Bakanı Jonathan Moyo Yerel Yönetim Bakanı Saviour Kasukuwere ve Maliye Bakanı Ignatius Chombo'nun gözaltına alındığı belirtildi. Öte yandan görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkeye geri döndüğünü ve gelecek günlerde yoğun bir şekilde çalışacağını ifade etti.

Zimbabve Gaziler Birliği Başkanı Chris Mutsvangwa, askeri müdahaleyi "kansız bir cezalandırma" olarak değerlendirdi. 

Görevden alınan eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın destekçileri arasında bulunan Mutsvangwa, yaptığı açıklamada, ordunun Zimbabve'yi hakiki bir demokrasiye döndüreceğini ve ülkeyi modern ve örnek bir ulus haline getireceğini söyledi.

ORDU DARBE DEĞİL DEDİ... PARLAMENTO TANKLARLA ÇEVRİLDİ

Zimbabve'de dün akşam saatlerinde asker yolları kesti, devlet binalarının büyük bir kısmını ele geçirdi. Devlet televizyonunu ele geçirerek bir açıklama yapan ordu, 'askeri darbe gerçekleşiyor' iddialarını reddederek "Amacımız Cumhurbaşkanı Robert Mugabe'yi iktidardan indirmek değil, çevresindeki suç şebekesini çökertmek" diyerek 'darbe' söylentisini yalanladı. Ancak Zimbabve Devlet Başkanı'nın gözaltına alınması ordunun sözlerinin doğru olmadığını ortaya koydu.

Ordunun açıklamasına rağmen uluslararası basın, Cumhurbaşkanı Mugabe'nin ortada olmadığı ülkede yaşananların darbe ile büyük benzerlik gösterdiğini duyurdu. Zimbabve'de ordunun olası bir askeri müdahale uyarısında bulunduğu iktidar parti, Zimbabve Ordu Komutanı Constantino Chiwenga'yı ihanetle suçladı.

AFP ajansı dakikalar önce son dakika olarak duyurduğu haberde, Zimbabve parlamentosunun çevresinin tanklar ile çevrildiği belirtildi.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre Cumhurbaşkanı Mugabe'nin yardımcısını görevden almak istemesi üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga Salı günü bir açıklama yapmış ve Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.

BAŞKENTTE ZIRHLI ARAÇLAR

Cumhurbaşkanı Mugabe'nin yardımcısını görevden almak istemesi üzerine ülkenin Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga Salı günü bir açıklama yapmış ve Mugabe'nin Partisi Zanu-PF'deki tasfiyeleri sona erdirmeye hazır olduğunu söylemişti.

Açıklamayı 'darbe tehdidi' olarak orumlayan iktidardaki Zanu-PF ise Genelkurmay Başkanı'nı 'vatana ihanet'le suçlamıştı.

Tırmanan gerilimle birlikte Zimbabve'nin başkenti Harare sokaklarında giderek artan sayıda zırhlı araç görüldüğü ve askerlerin stratejik noktalara yerleştirildiği yönünde haberler gelmeye başladı.

Daha sonraysa devlet televizyonu ZBC'nin kontrolünün orduya geçtiği duyuruldu.

Bu süreç içerisinde ABD'den yapılan açıklamalarda krizin diyalogla aşılması yönünde çağrılar geldi.

Ancak ABD'nin Zimbabve Büyükelçiliği tüm elçilik personeli dahil ülkedeki ABD vatandaşlarından evde kalmalarını istedi ve 'devam eden siyasi belirsizlik nedeniyle' elçiliğin kapalı kalacağını duyurdu.

KRİZ NASIL BÜYÜDÜ?

93 yaşındaki Mugabe, yardımıcısı Emmerson Mnangagwa'yı cumhurbaşkanının halefinin kim olacağıyla ilgili tartışmalar nedeniyle geçen hafta görevden almıştı.

General Chiwenga'nın olası askeri müdahale uyarısı, ordu karargahında yaptığı basın toplantısında gelmiş, Chiwenga Zanu PF'deki tasfiyelerin "net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını" söylemişti.

Görevden alınan Cumhurbaşkanı Yardımcısı 1970'lerdeki bağımsızlık savaşını veren kadrolardan.

Chipanga "Meşru yollarla seçilmiş hükümete yapılan tehditleri oturup izlemeyeceğiz" demişti.

Chiwenga'nın basın toplantısına 90 üst düzey ordu yetkilisi katıldı.

Ancak Zanu PF'nin gençlik kolu başkanı Kudzai Chipanga, genelkurmay başkanının ordunun tamamının desteğine sahip olmadığını söyledi.