Biz de sorduk: Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?

Biz de sorduk: Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı?

Gerek pratik olduğu için gerekse de sevilen lezzetli bir yemek olduğu için sofralarımızın vazgeçilmez yemeği  ‘Menemen’, ünlü gurme Vedat Milor’un sosyal medyada başlattığı anket sonucu gündeme oturdu.

YURT / Ayşegül BAŞAR

Tanınan lezzet ve mekan ustası Vedat Milor'un Twitter'da sorduğu, "Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?" sorusuyla yaptığı ankete 24 saatte 440 bin kişi katıldı. Sonuç  'Soğanlı' diyenler % 51, 'soğansız' olur diyenler % 49 çıktı. Aradaki fark az ve bu konuyu daha da tartışmalı yapıyor. Sosyal medyanın gündemini oturan anket köşe yazarları Ahmet Hakan ve Fatih Altaylı’nın da yazısına gündem oldu. Oranlar ve sosyal medyada yaşanan yoğun tartışmalara esprili yorumlar da eklendi. Soğanlı soğansız tartışması seçim tartışmalarına benzetildi.


Soğanlı-soğansız, ülkenin dört bir yanında pişen melemenin yöreden yöreye, hatta kişiden kişiye yapılış şekli ve kullanılan malzemenin çeşidi değişiyor. 
Ankete katılan yaklaşık 440 bin kişinin yüzde 51'i 'menemen soğanlı olur' dedi.  ‘Menemen soğansız olur’ diyenlerin oranı ise yüzde 49. Fakir sofralarının ve samimiyetin timsali olarak görülen ve filmlere, türkülere, masalları konu olan soğanın bugün için lüks sayılan bir sebze olması tercihleri değiştirmiyor.


MENEMENİYLE MEŞHUR ÇAKALLI ‘SOĞANSIZ’ DEDİ
Biz de ülkenin en tanınmış menemen ustalarının ve meşhur menemencilerin olduğu Çakallı (Samsun) menemencilerinden Muhtarın Yeri’nin sahibi İsa İnanç’a bölgede menemen kültürünün nasıl yaygın olduğunu sorduk. 1949’dan beri dedelerinden kalma usulle menemen yaptıklarını belirten İnanç’a göre menemen soğansız olur. Çevrede de hemen hemen menemencilerin hepsi bu şekilde yapıyor. Müşterilerin yaptıkları lezzetten son derece memnun kaldığını belirten menemen ustası, lezzet sırrını ise şöyle açıklıyor: Bizim için esas tat soğanlı soğansız oluşunda değil, içine koyduğumuz yöremize özel peynirimizde ve yumurtayı kırma usulümüzde yatıyor. Biz menemene yumurtanın beyazını kesinlikle katmayız sarısını alır üzerinde göz göz bırakırız. Müşterilerimiz bu tada bayılır".


SİVAS YÖRESİ: SOĞAN AZ SARIMSAK DA KATMAK LAZIM
Genel olarak Sivas yemek kültürüne alışkın damak tadı olanlar ise, ‘Menemenin gerçeği soğanlı ve ya soğansız olur tartışılır, ama biz bol soğan ve sarımsaklı olmasını tercih ederiz’ diyorlar. Sarıyer’de ev yemekleri yapan mütevazi bir lokanta olan Serçeşme’nin sahibi Songül Barut ise lezzet sırrını şöyle açıklıyor: “Ben en çok baharatının lezzetini ortaya çıkardığına inanıyorum. En başta soğan, sarımsak ve biberleri ince ince doğrayıp iyice kavurursun. Sonra kabuğunu soyup aynı şekilde doğradığın domatesleri eklersin. Üstüne karabiber, kimyon, maydonoz… Damak zevkine göre seçtiğin baharatları ekleyip içine katarsın. Yumurtayı da tamamen kaybedip içinde yok etmezsin. Bazen çamur gibi yapıyorlar. Bir melemede yumurta da domateste kendi tadını göstermeli. Vedat Milor’ü benim dükkanıma da beklerim, bir de benden yesin eminim çok beğenir”.


Gürcistan yöresinin yemeklerine hakim Naciye Hanım ise menemen için de peynir tercih edenlerden. O da şöyle belirtiyor: “Bizim oralarda mıhlama kültürü yaygın olduğu için çoğunlukla peynir katarız. Ben menemene lezzeti kaşarın verdiğini düşünüyorum ve kesinlikle soğan kullanmam. Kokusu menemenin içindeki sebzelerin kokusunu bastırıyor.”

Restoran müşterisi Engin Boncuk ise tartışmaya değişik bir bakış açısıyla yaklaşıyor: “Menemen için domatesi tartışıyor muyuz? Hayır tartışmıyoruz. Menemende soğanı tercihen birileri kullanmış ve bu konu tartışmaları hale gelmiş. Menemen gerçekte soğansız yapılır. Soğan koyup koymamak insanların tercihidir. Ben kesinlikle koymam, soğanlı da yemem. Severek yediğim bir yemek ve bu şekilde yemeği tercih ederim”.


Ucuz bir yemek olduğu için sadece kahvaltıda değil akşam yemeğinde de yemeyi tercih eden öğrenciler ise genellikle ‘Soğanlı soğansız fark etmez ekmeği bol yiyeceksin’ diyor ve artık fiyatların pahalılaşmasıyla menemenin de ucuz bir yemek olmadığını savunuyorlar.