Çukurova'daki tarlalarda domatesler çürüyor

Çukurova'daki tarlalarda domatesler çürüyor

Çukurova'da kavurucu sıcaklar domatesleri çürüttü. Üreticiler, borç yığınına dikkat çekerek, yetkililerden çare bekliyor. 

Yılın zam şampiyonu olan ve kilosu 7 TL’ye kadar çıkan domates kavurucu sıcaklar ve poyraz nedeniyle tarlada kaldı. Bin bir zorlukla ekin yapan üreticiler, borç yığınına dikkat çekerek, yetkililerden çare bekliyor. 

Üretici ürün alamazken, tarlada çalışan işçileri ise, ‘Domates satılmazsa, bizler yevmiyelerimizi alamayız. Domates hep yandı ve tarlada çürüyor’ diye konuştu. Kavurucu sıcak altında çalışan işçiler, sağlam kalan ürünü özenle paketleyip, hale gönderiyor.  

Çukurova’da domates üretimini yoğun olduğu Tuzla’da konuşmak istediğimiz birçok üretici durumunu, “Durumumuz ortada. Sıcak ve poyraz domatesleri yaktı. Mal kaldıramıyoruz. Tarla ve domatesler her şeyi söylüyor” diye anlattı.  

‘ÜRÜN KALDIRAMIYORUZ, DOMATES FİYATLARI ARTAR’

Domatesin bir dönümüne 2 bin 800 TL masraf yaptıklarını kaydeden Hamdin Akçakoca adlı üretici, her geçen yıl girdi maliyetlerinin artmasından yakındı. Çukurova’da bulunan karpuz, kavun ve domates gibi ürünlerin aşırı sıcak ve poyrazdan zarar gördüğünü anlatan Akçakoca, şunları dile getirdi: “Domateslerin yüzde 60’ı yandı. Bir dönümden 6 ton alacağımız yerde 2 ton zor alıyoruz. Şuanda ürün kaldıramıyoruz ve domatesler sıcak ve poyrazdan ötürü tarlada yandı. Zararımız çok. Geçen yıl domates iyiydi. Şimdi ise kötü ve 30 ila 50 kuruş arasında tarladan satışını yapıyoruz. Domatesin kiloda maliyeti 50 ila 60 kuruş arasındadır. Ciddi anlamda zarar ediyoruz. Bu gidişle domates olmadığı için fiyatlar artacaktır.” 

(Adana/DİHABER)