Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanını ranta açtılar

Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanını ranta açtılar

Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi'ndeki yıkım kararı, dün (17.8.2017) Resmi Gazete'de yayımlandı

Namık Kemal mahallesinde 1944 yılında yapılan ve üzerinde 642 konut olan, 82 bin M² büyüklüğündeki alan, hasılat paylaşımı esasına göre inşaat yapılmak üzere Emlak Konut GYO’na devredildi.

2017/10562 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında; “Ankara İli, Çankaya İlçesi, Yenişehir ve Namık Kemal mahallelerinde bulunan, mülkiyeti Hazineye ait olan (….) taşınmazların, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş ile gayrimenkul satış vaadi ve arsa payı karşılığında hasılat paylaşımı esasına göre inşaat sözleşmesi yapılmak suretiyle değerlendirilmesi (…) Bakanlar Kurulunun 3.7.2017 tarihinde kararlaştırılmıştır” deniliyor.

Saraçoğlu Mahallesinin çevresi bugün gökdelenlerle, devasa yapılarla dolu. Kızılay’da, Saraçoğlu mahallesi sayesinde biraz nefes alınabiliyor. Çünkü iki, üç katlı yapılardan oluşuyor ve konutlarda oturanlar özenle baktığı için sokak aralarına girdiğinizde kent koruluğu duygusu yaşayabiliyor, egzoz kokusundan ve kentin gürültüsünden kurtuluyorsunuz.

2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. SİT statüsünden çıkarılmaya çalışıldı. Aynı yıl iki kez riskli alan ilan edildi; Danıştay, her iki kararı da iptal etti.

Saraçoğlu Mahallesi 1944 yılında Memur Mesken Yasası gereğince yapılmış ve o günden bu yana lojman olarak kullandırılıyordu. 2012 yılından sonra, yeni tahsis yapılmadı ve süresi bitenler çıkarıldı. Süresi dolmayanların içinde çıkmamak için direnenler oldu. Evlerine polis baskınları yapıldı, evlerinden çıkarılmaya zorlandılar. Ve mahalle giderek terk edilmiş, metruk yapılarla dolu bir görünüme büründürüldü.

Mimarlar Odası, kentin doğasını ve tarihini kurtarabilmek amacıyla yıllardır kentlinin dikkatini çekmeye çalışırken, bir yandan da mahkemelerde mücadele verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'da, “Ankara’nın tarihi mirasının yaşatılarak korunması, marka değerinin artırılması için fikirlerinle sen de bize katıl” adını verdiği bir kampanya başlattığını ve Mahallenin başkentin cazibe merkezi olabilmesi ve vatandaşın kullanımına açılabilmesi için Ankaralıların fikir ve önerilerin alınacağını açıklamıştı.

Hasılat paylaşımı karşılığında inşaat yapılmak üzere devredildiğine göre bu kampanyadan da vazgeçtikleri anlaşılıyor.

Son olarak Saraçoğlu Mahallesinin 2015 yılında TÜRGEV’e verileceği söylentileri ortaya atılmıştı. Bundan şimdilik vazgeçtikleri anlaşılıyor.