Doğa ile dayanışma Kumda Sanat Festivali ile gerçekleşti

Doğa ile dayanışma Kumda Sanat Festivali ile gerçekleşti

Sarıyer Belediyesi, İstanbul'un en büyük en kapsamlı doğa hareketini 8-9 Eylül'de Türkiye ve dünyanın en etkili çevreci STK'larıyla birlikte Sarıyer Kilyos'ta başlattı. Her yıl Eylül ayında düzenlenen Kumda Sanat Festivali çocuklarında yoğun ilgisine uğradı. Ayrıca festivalde geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ve festivalin fikir sahibi olan Emin Turan da unutulmadı.

Çevre Koruma ve Kontrol ve Kültür Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği etkinlikte; vegan kek yapımından, Kumdan Sanat’a, Kum Zambakları’ndan, doğa için pedala, kıyı temizliğinden, konsere ve  atölyelere kadar tüm çevreci eylemler yer aldı.

ÇOCUKLARDAN YOĞUN İLGİ

Sarıyer, Kilyos’ta gerçekleşen ve iki gün süren festival kapsamında çevre aktivistleri, ressamlar, heykeltıraşlar, öğrenciler ve sanatseverler doğa için bir araya geldi. Festival çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sarıyer Halkevi Yaz Çocuk Buluşmalarından çocuklarda etkinlikte yer aldı ve kumdan heykeller yaptılar.

Çevre ve Sanat Günleri kapsamında gerçekleştirilen Kumda Sanat Festivali’nde kumlar, sanatçılar tarafından birer sanat eserine dönüştürülecek. Her yıl farklı temalarla yapılan ve Kilyos sahilinde bulunan kumların sanatla buluşarak hayat bulduğu festivalin bu yılki teması ise ‘Doğa ile dayanışma’ oldu. Çevre ve Sanat Günleri kapsamında Sarıyer’e bağlı köylerde nesli hızla tükenmekte olan “Kum Zambaklarını” koruma altına almak için “8. Kilyos Kum Zambakları Festivali” de düzenlendi. Festivale çeşitli çevre dernekleri de destek verildi.

Etkinlikte geçen yıl hayatını kaybeden festivalin fikir sahibi ve emekçilerinden Emin Turan'ın fotoğrafı da alanda yer aldı. Sevdikleri onu unutmadı.
DOĞA İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER

Festival kapsamında "Doğa İçin Pedal Çevir" sloganıyla bir bisiklet turu da düzenlendi. Çevrenin ve doğanın korunması ile ilgili olarak farkındalık oluşturmak amacıyla Bisikletliler Derneği üyeleri ile birlikte düzenlenen bisiklet turuna Sarıyer Belediyesi Ana Hizmet Binası önünden başlayacak ekip Kilyos Sosyal Tesisleri’ne kadar pedal çevirdiler.

AHŞAP HEYKELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Etkinlikler boyunca 2. Sarıyer Heykel Sempozyumu kapsamında ahşap malzemeleri sanatla bütünleştirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin ellerinde hayat bulan ahşap heykellerde görücüye çıktı. Bu yıl ‘Doğa ile Barışık İnsan’ temasıyla hayat bulan heykeller festival boyunca görüldü.

ÇEVRECİ FORUMLAR DİKKAT ÇEKTİ

Geri dönüşüm ve doğa savunması anlamında da önemli işlerin yapılacağı festivalde, atıklardan yapılan heykelleri içeren sergiler, iklim değişikliği ve yarattığı tahribatları, Bafa Gölü’nün ekolojik sorunları, doğru nefes teknikleri ve Türkiye’de kum zambaklarının korunmasını konu alan konferanslar ve eko-köy tanıtımları yapıldı. İmza günleri, ekşi mayalı ekmek ve vegan kek yapım atölyesi, atıksız mutfak atölyesi, gıda toplulukları ve kompost atölyesi gibi aktivitelerle de zenginleştirilen festival, sizleri şehir içerisindeki hayatınızdan bir an olsun uzaklaştırarak, alternatif bir yaşam fikri edinmenize yardımcı oldu.