Gürültü cezası kesilen sanatçının cezasını CHP'li başkan ödeyecek!

Gürültü cezası kesilen sanatçının cezasını CHP'li başkan ödeyecek!

İzmir'de pandomim gösterisi yapan İlker Kılıçer'e 5 yıl önce gürültü yaptığı gerekçesiyle para cezası kesildi. Karşıyaka Belediyesi, protesto için cezayı ödemeyen Kılıçer hakkında icra takibi başlattı. İşlemin durdurduklarını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Hatayı düzeltmek adına borcu ben ödeyeceğim" dedi.

İzmir’de pandomim gösterileri yapan İlker Kılıçer, gürültü yaptığı gerekçesiyle 5 yıl önce para cezası kesildi. Kararı protesto eden Kılıçer, cezayı ödemedi. Karşıyaka Belediyesi, cezanın ödenmemesi üzerine Kılıçer hakkında icra takibi başlattı. Kararın isme yönelik olarak başlatıldığını söyleyen Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Borcun, sanatçı kardeşimize ait olduğunu öğrendiğim anda icra takibini durdurdum. Arkadaşımıza destek olmak ve hatayı düzeltmek adına borcu ben ödeyeceğim” diye konuştu.

2012 yılının Nisan ayında, Karşıyaka Çarşısı’nda pandomim gösterisi yapan İlker Kılıçer’e, müzik setinden çaldığı müzikle gürültü yapıp, çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle 82 TL para cezası kesildi. Sessiz gösterisine verilen gürültü cezasını ödemeyen Kılıçer, kararı protesto etti.

Kılıçer, Hindistan’daki bir festivale gitmeye hazırlanırken, aradan geçen 5 yıl sonunda cezayla ilgili bildirimle aldı. Kılıçer, Karşıyaka Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü’nin haciz işlemi başlattığını ve evindeki eşyalara el konulacağını öğrendi.

NE ZAMANDAN BERİ SANAT SOKAKLARI KİRLETMEYE BAŞLADI’

“Sokakta sanat yapmak suç mu?” diye soran Kılıçer, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Beş yıl önce ‘çevreyi sanatla kirlettiğim’ için ceza alan ilk pandomimci ben oldum, sanırım. Zabıta, bana ‘yüksek sesle çevreyi rahatsız etmek’ten bu cezayı kesti. Sanat, ne zamandan beri sokakları kirletmeye başladı? Sokakların, kaldırımların ve betonun soğukluğunun ancak sanatla ısınacağını inanıyorum. Mücadelem, bunun için. Ben de sanatım için bu cezayı ödemedim. Belediye hem bana ceza yazıyor hem de gösterilerine çağırıyor.”

Çevre kirliliği, yer işgali ve gürültü gibi gerekçelerle sokaklarda yapılan gösterilere cezalar kesildiğini söyleyen İlker Kılıçer, “Sanat, benim kimliğim olduğu için ben de bu cezayı ödemedim; çünkü o zaman suçu kabul etmiş olurdum. Sanatıma ihanet etmiş olurdum. Ben, suçu kabul etmiyorum. Bu suçu işlemekten memnunum. Ben, cezayı ödemeyince de icra duyurusu geldi. Gülümsüyorum sadece” dedi.

Uluslararası festivallerde Türkiye’yi ve İzmir’i temsil ettiğini belirten Kılıçer, “Hindistan’a gideceğim. Macaristan’a, Rusya’ya davet edildim. Bizlere destek olunması gerektiği yerde ceza alıyoruz. Ceza eski Belediye Başkanı Cevat Durak zamanında yazıldı, ideolojik siyasi yaklaşmıyorum. Derdim daha evrensel. Bu konuda biz sokak sanatçıları için yasal bir düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

AKPINAR: CEZAYI BEN ÖDEYECEĞİM

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, İlker Kılıç hakkındaki haciz kararının durduklarını söyledi.

Borcu kendisinin ödeyeceğini belirten Akpınar, “Bizim dönemimizden önce kesilen bir ceza ile ilgili gelir birimindeki arkadaşlarımız isme yönelik çalışma başlatmış ve rutin bir işlem olarak borcun tahsilini öngörmüş. Borcun, sanatçı kardeşimize ait olduğunu öğrendiğim anda icra takibini durdurdum. Arkadaşımıza destek olmak ve hatayı düzeltmek adına borcu ben ödeyeceğim. Sanata ve sanatçıya en çok destek veren belediyenin başkanı olarak İlker Kılıçer’e yurt içi ve yurt dışı çalışmalarında da destek olabileceğimizi iletmek isterim” diye konuştu.