Hayvanseverlerden eylem çağrısı

Hayvanseverlerden eylem çağrısı

Eyüp Belediyesi Göktürk'te küpeli, aşılı, kısırlaştırılmış köpekleri oklu iğneyle vurarak topluyor iddiasının ardından hayvanseverler harekete geçti. Eylem kararı alan hayvanseverler aynı zamanda Change.org da imza kampanyası başlattı. "Eyüp'te toplama vahşetine hayır diyoruz" başlığıyla başlatılan imza kampanyası 30 bini aştı.

Hüsran Ölmez / YURT Toplamanın mevzuata aykırı olduğuna dikkat çekilen imza metninde şu ifadelere yer verildi: "Eyüp Belediyesi tarafından sokaklarda yaşayan ve kimseye zararı olmayan küpeli sokak hayvanlarının toplanması mevzuata aykırıdır. 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ile yaşam hakları güvence altına alınan sokak hayvanlarının Belediye tarafından toplatılması ve akıbetinin bilinmemesi hayvan sever camiada ciddi tepkilere neden olmuştur. Eyüp Belediyesi attığı bu yanlış adımdan vaz geçerek; topladığı tüm sokak hayvanlarını alındıkları bölgelere bırakmalı ve bunu yaparken mutlaka hayvan ever STK ve aktivistlerle ortak hareket etmelidir"

Eyüp Belediyesi, ısırma iddialarını gerekçe göstererek ilçedeki tüm köpekleri toplamaya başlamıştı. Şu ana kadar 400’den fazla köpeğin toplandığı bildiriliyor.

Köpeklerin akıbetiyle ilgili de iddialar var. Toplanan köpekler belediyenin hiçbir barınma merkezinde bulunamadı.  Veteriner hizmetleri müdürlüğü beş ekibe ayrılarak Göktürk sokaklarındaki küpeli köpekleri semt sakinlerinin ve hayvan severlerin tepkisine rağmen tutanak tutmadan topladı. Görüntülerde sadece bir ekipte veteriner hekim bulunmasına rağmen, tüm ekiplerin küpeli köpekleri uyuşturucu iğne ile vurarak topladığı görülüyor. Hayvanları koruma kanununa göre küpeli bir köpeğin belediye görevlileri de dahil olmak üzere toplatılması kanuna aykırı. Yine aynı yasaya göre toplama sırasında uyuşturucu iğne sadece veteriner hekim tarafından yapılabiliyor. Kontrolsüz atılan uyuşturucu iğneler hasta ve yaşlı köpeklerin ölümüne neden olabiliyor.

 Konuya ilişkin Yurt'a konuşan Göktürk Hayvan Severler Derneği Başkanı Gözde Çağlar  "bu aslında uzun bir süredir yaşanıyor. Göktürk'te biz Eyüp Belediyesiyle her zaman toplantılar çalıştaylar yaptık artık önemler alınsın diye kısırlaştırma vs yapılsın diye. Bu önlemler alınmadığı gibi başka ilçelerden de buraya köpekler atılıyordu.  Bunlara engel olmaya çalışırken birdenbire ısırma vakası nedeniyle böylesi bir süreç başlatıldı. köpekler toplatıldı. Ormana atılmış köpekler Göktürk Kemerburgaz’da olan köpekleri de alıp başka yerlere atacaklar bu arada kayıp köpekler var toplama sırasında ölen 8-10 tane köpek var. var. Ve toplanan köpeklerin ne olacağına dair de bir açıklma yapılmıyor.  kısıklı İBB'ye aittir. İBB'den de bir açıklama yok. Doğal yaşam alanlarına bırakılacağı söylenen köpekler zaten doğal yaşam alanlarındalar. Bu köpekler zaten şehrin dışına atılmış köpekler. Buradan da alınıp bizim ulaşamayacağımız alanlara mı bıarakılacak. Biz köpekleri sokaklardan toplayıp kendi imkanlarımızla kısırlaştırıp  tedavilerini  yaparken hiçbir yardımları yok.  Bir köpek bulunduğu yerden alınıp götürülemez götürülmesi için ancak hasta olması ve ya bir ısırma vakasıolması lazım. Olay savcılık ve kaymakamlığa intikal etmiş durumda" dedi.

Eyleme çağrı

Hayvan severler yarın uygulamaya karşı eylemde olacak. Geniş katılımlı olması beklenen eylem Yarın 'pazar günü' saat 12.00 de Eyüp Sultan Belediye binası önünde yapılacak