‘Rus ve Amerikan uçaklarının yakınlaşmaları, ABD'nin IŞİD'in yok edilmesini engelleme çabalarından kaynaklanıyor'

‘Rus ve Amerikan uçaklarının yakınlaşmaları, ABD'nin IŞİD'in yok edilmesini engelleme çabalarından kaynaklanıyor'

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye hava sahasında Rus ve Amerikan uçaklarının birbirilerine yaklaşma vakalarının, ABD'nin IŞİD'in yok edilmesini engelleme çabalarından kaynaklandığını belirtti.

Fırat Nehri'nin vadisinde yaşanan yaklaşma olaylarının, ABD Hava Kuvvetleri'nin terör yanlılarının yok edilmesini engellemeye çalışmasından kaynaklandığını söyleyen Konaşenkov, 23 Kasım'da yaşanan bir olayı örnek gösterdi. Konaşenkov, o zaman Amerikan F-22 avcı uçağının, 'it dalaşı' yaparak, sürekli manevralarla ve kızıl ötesi ‘tuzak hedefler' kullanarak IŞİD'in müstahkem mevkiini yok etme görevini yerine getirmeye çalışan 2 Rus Su-25 savaş uçağını aktif bir şekilde engellediğini ifade etti.

Bir Rus Su-35 avcı uçağının olaya dâhil olmasıyla F-22'nin tehlikeli manevralarına son verip oradan ayrılarak, Irak hava sahasına doğru uzaklaştığını kaydeden Konaşenkov, "Bu olay ve Suriye hava sahasında yaşanan daha birçok olay ile ilgili Amerikan tarafının, Hmeymim Hava Üssü'ndeki komutanlarımızın sorularına yanıt bulamadığını da belirtelim. Rus uçaklarına yönelik sözlü tehditlere gelince, ABD Hava Kuvvetleri'nin komuta merkezindeki bazı kişilere, havada olayları kışkırtmayıp, Irak'taki IŞİD teröristlerini yok etme konusuna yoğunlaşmalarını öneririz" ifadelerini kullandı.(Sputnik)