Kağıt toplayıcılar iftarda bir araya geldi

Kağıt toplayıcılar iftarda bir araya geldi

Bütün gün alın teri ile sokaklarda geri dönüşüm hizmeti veren 200 kağıt toplayıcı dün akşam 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen Türk-İş iftarında bir araya geldi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Türk-İş, sokaklarda kağıt toplayan 200 işçiye 5 yıldızlı otelde iftar verdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “Hayatımda beni bu kadar mutlu eden başka bir iftar daha hatırlamıyorum” derken Kağıt Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Çalmıyoruz, çırpmıyoruz alnımızın teriyle kazanıp evimizi geçindiriyoruz” dedi.

Türk-İş'e bağlı Türk Metal sendikasının otelinde düzenlenen iftara yaşları 14 ila 60 arasında değişen hemen her yaştan işçi katıldı. Ev sahibi Atalay, işçilere hitap ederken kendisinin de yokluktan geldiğini, semt pazarlarında kamyonlardan karpuz indirerek evine ekmek götürdüğünü anlattı. Atalay, “O zamanlar benim de ne evim, ne arabam vardı. Bakın bugün sendika başkanıyım, evim de oldu arabam da oldu, çocuğum okudu avukat da oldu. Alnınızın teriyle çalmadan çırpmadan çalışıyorsunuz, bir gün sizin de her şeyiniz olacak” dedi.

Atalay, hazırladıkları sosyal sorumluluk projesiyle bu işçilere elbise, eldiven, maske ve ayakkabı dağıtacaklarını, çalışma hayatını iyileştirmek, sosyal güvenceye kavuşturmak ve en çok maruz kaldıkları hepatit B hastalığından korumak için çalışma yürüttüklerini bildirdi.

DIŞARDAN ÇÖP İTHAL EDİLMESİN

Dernek Başkanı Recep Karaman da alın teriyle çalmadan çırpmadan çalıştıklarını ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan böyle bir emeğin toplumda hor görülüp küçümsenemeyeceğini söyledi. Türk-İş'in Keçiören'de başlattığı elbise dağıtımı ve iş güvenliği eğitimini de kapsayan pilot uygulamasına çok sevindiklerini belirten Karaman, ASKİ'nin ‘Yağmur yağınca çöpler kanalizasyona doluyor, o yüzden seller oluyor' sözüne karşılık, “Bizler 6 milyon ton atığın 3 milyon tonunu toplayabiliyoruz. Bize imkan verin 6 milyon tonun tamamını toplayalım, kanalizasyonlar tıkanmasın” dedi. Karaman, Türkiye'nin yurt dışından kağıt, plastik ve metal atık ithal ettiğine de işaret ederken, hükümetten ithal çöpe kota getirmesini istedi.