Mona Lisa önünde nüdist gösteri

Mona Lisa önünde nüdist gösteri

Paris’teki Louvre Müzesi’nde bulunan Mona Lisa tablosu önünde ilginç bir eylem yapıldı. 33 yaşındaki Deborah de Robertis, “Benim cinsel organım, benim telif hakkım” diye bağırarak Leonardo Da Vinci’nin meşhur tablosunun önünde soyundu.

Sözcü'nün haberine göre Paris'teki Mona Lisa tablosunun önü, ilginç bir eyleme sahne oldu. 33 yaşındaki feminist sanatçı, cinsel organını göstererek “Benim cinsel organım, benim telif hakkım” diye bağırdı.

Onlarca müze ziyaretçisi şaşkın gözlerle gösteriyi izledi. Güvenlik görevlileri, Fransa ve Lüksemburg vatandaşı olan genç sanatçıyı gözaltına aldı. Bir güvenlik görevlisi, gözaltına almaya alışırken kadının kendisini ısırdığını söyledi. De Robertis, teşhircilik ve saldırı suçlamasıyla karşı karşıya.

De Robertis, daha önce de benzer eylemler yapmıştı. Paris'teki Orsay Müzesi'nde gerçekleştirdiği nü performansının ardından tutuklanmıştı. Robertis, Edouard Manet'nin ‘Olympia' isimli nü tablosunun önünde tablodaki pozu çıplak bir şekilde yansıtmak istemişti.

Nisan ayında yaptığı eylemden sonra, “Amacım cinsel organımı göstermek değil, Valie Export'un meşhur fotoğrafını taklit etmek. Kadınların sanat tarihindeki yerini sorgulatmaya çalışıyorum. Bu yüzden eylemlerimi müzelerde yapmam gerekiyor” diyerek amacını açıklamıştı.

‘Sonlandır' talebi

Yetkililer, sanatçının bu hareketleriyle alarma geçerken, Robertis, kamera ile ziyaretçilerin tepkilerini kaydetti. Sanatçı, performansını sonlandırmasına yönelik talepleri olumsuz yanıtlarken polis eşliğinde müzeden uzaklaştırıldı.