Kızılırmak'taki balıkların türü 'Testis yiyen pacu'

Kızılırmak'taki balıkların türü 'Testis yiyen pacu'

Sivas'ta geçtiğimiz günlerde art arta balıkçıların oltasına takılan ve pirana olduğu iddia edilen balıklara ilişkin açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, balıkların piranalarla yakın akraba olan bir pacu türü olduğunu açıkladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, son birkaç hafta içerisinde Kızılırmak'ta amatör balıkçılar tarafından 3 kez pirana yakalandığının iddia edildiğini hatırlattı. Yakalanan balıkların pirana olduğunun iddia edildiğini, bu yöndeki haberlerin paniğe neden olduğunu aktaran Yıldız, şunları kaydetti: "İddialar üzerine müdürlüğümüz Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü personeli ile Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Ünver tarafından araştırma ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Söz konusu balıklardan avlayan amatör balıkçılardan Muzaffer Metinoğlu ile iletişime geçilerek, elinde bulunan balık numunesine ulaşıldı. Bu balık numunesinde yapılan ön inceleme sonucu olarak pirana olarak adlandırılan balığın piranalarla yakın akraba olan bir pacu türü olduğu tespit edildi."

'OTÇUL OLMALARINA RAĞMEN ETÇİL ÜRÜNLERİ DE TÜKETEBİLİRLER'

Pacu balıklarının benzerlikleri yönünden çoğu zaman piranalarla karıştırıldığına işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi: "Ülkemizde çoğu akvaryum balıkları satışı yapan veya bu balıkları akvaryumda besleyen kişiler tarafından bu balıkların pirana adı altında satışının yapılması veya beslenmesi karışıklığın temel sebeplerinden biridir. Piranalar etçil ve saldırgan olmasına rağmen pacular otçul ve sakin balıklardır. Otçul olmalarına rağmen etçil ürünleri de tüketebilirler. Bunun temel sebeplerinden biri de bu balıkların, akvaryumlarda uzun süre sahipleri tarafından et ürünleriyle beslenmesidir. Pacuların Kızılırmak'ta uzun süre yaşamaları ve bu sularda çoğalarak populasyon oluşturmaları mümkün değildir. Anavatanı Güney Amerika olan bu balıkların Kızılırmak’ta kışı çıkarmaları düşünülemez. Bu nedenle Kızılırmak’ta yakalanan söz konusu balıkların akvaryum meraklıları tarafından beslenen, belli bir süre sonra sıkılma ve besleme zorluğu gibi nedenlerle ırmağa bırakılan balıklar olduğu düşünülmektedir."

'İNSANLARIN TESTİSLERİNİ MEYVE TOHUMLARINA, ÖZELLİKLE FINDIKLARA BENZETİYORLAR'

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Ünver, dünyada birçok ülkede çıkan kayıtlara göre Pacu cinsi balıkların literatüre 'testis yiyen balık' diye geçtiğini belirterek, "Literatür bilgisine göre insanların testislerini bu meyve tohumlarına benzettikleri veya özellikle fındıklara benzettikleri belirlenmiş. İngilizce ismi 'nutcracker' yani fındıkkıran. Yine literatürde 'testis yiyen balık' diye tanımlanıyor" demişti.