Mecnun öldü, veteriner ‘test yapmak zorunda değildim’ dedi

Mecnun öldü, veteriner ‘test yapmak zorunda değildim’ dedi

Golden Retriever cinsindeki Mecnun, kısırlaştırma operasyonuna girdi. Operasyonun ardından yoğun kanaması başladı. Bir süre veterinerde kalan Mecnun, eve geldikten sonra yeniden bakıma alındı. Ancak yaşamını yitirdi. Ölümün nedeni kanın pıhtılaşmasını engelleyen genetik bir problemdi. Operasyonu yapan veteriner hekim, operasyondan önce test yapmadığını, yapmak zorunda olmadığını söyledi. Olay, hayvan tedavileriyle ilgili hukuki boşluğu hatırlattı.

Emre Dalkıran, 6 yaşındaki köpeği Mecnun’u 8 Şubat’ta kısırlaştırmak üzere Bağdat Caddesi’nde bulunan özel bir veterinere götürdü. Operasyon gerçekleşti, ancak Mecnun’da yoğun kanama başladı. Dört gün veterinerde kalan Mecnun, eve geldiği günün akşamında tekrar bakıma alındı.

Dalkıran, 8 Şubat’ta Mecnun’u kısırlaştırma operasyonu için Bağdat Caddesi’ndeki bir veterinere götürdüğünü söyledi. Operasyonun ardından Mecnun’un normalden fazla kanaması olduğunu söyleyen Dalkıran, “Veteriner hekim D.G.Y., köpeğimin klinikte kalması gerektiğini söyledi. Ayın 12’sinde iyi olduğu bilgisi ile Mecnun’u eve getirdik fakat evde kanaması devam etti. Oldukça fazla bir kanama vardı. Tekrar veterinere götürdük ve klinikte bıraktık. Ayın 14’ünde Mecnun’un durumunun oldukça ağır olduğu ve onu kaybedebileceğim bilgisini aldım. Bu bilgilendirmeden 10 dakika sonra köpeğimin öldüğü haberini aldım” dedi.

‘İHMAL YÜZÜNDEN ÖLDÜ’

Üzücü kaybın ardından bilgi almak için yeniden kliniğe giden Dalkıran, oldukça umursamaz bir tepkiyle karşılaştığını, Mecnun’un kanının pıhtılaşmasını engelleyen genetik bir rahatsızlığı olduğunu yeni öğrendiğini anlattı:

Bununla ilgili operasyondan önce neden test yapılmadığını sorduğumda, ‘bu testlerin yapılmasının zorunlu olmadığı’ şeklinde bir yanıt aldım. Bu sorumsuzluğu yasal sürece dökeceğimi söylediğimde ise ‘Yazılı bir anlaşma olmadığı için kanıtlayamazsınız’ gibi bir yanıtla karşılaştım. İkinci kez kliniğe yattığında durumun bu kadar ağır olduğundan haberim yoktu. Eğer hekim tarafından uyarılsaydım, köpeğimi daha donanımlı bir kliniğe götürürdüm. ‘Neden uyarılmadım?’ sorusunu yönelttiğim hekim bana eşinin kolunun kırık olduğunu ve köpeğimle ilgilenemediğini söyledi. Köpeğim bir ihmal yüzünden hayatını kaybetti.”

‘BAŞKA CANLILAR HAYATINI KAYBETMESİN’

Dalkıran, konuyla ilgili Change.org’da ‘Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki Yasal Boşluk Giderilsin!‘ başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanyayla ilgili imza “6 yılımızı paylaştığımız köpeğimiz Mecnun yasadaki boşluk ve bir veterinerin ihmali yüzünden hayatını kaybetti. Biz böyle bir nedenden dolayı başka canların hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Sesimize ortak olun! Yeterli sayıya ulaşırsak hem Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki bu açık kapatılır ve canlarımız ölüme terk edilmez hem de bu açıktan yararlanmaya çalışan veterinerlerin önüne geçilmiş olur” çağrısında bulundu.