Mekong Deltası'nda 100'den fazla yeni canlı türü keşfedildi 

Mekong Deltası'nda 100'den fazla yeni canlı türü keşfedildi 

Bilim insanalrı geçen yıl Vietnam, Laos, Myanmar, Tayland ve Kamboçya'yı kapsayan Mekong Deltası'nda aralarında kertenkele ve kaplumbağa türlerinin de olduğu 100'den fazla yeni canlı türünün keşfedildiğini açıkladı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Mekong Deltası'nda 2016 yılında 115 yeni canlı türünün keşfedildiği açıklandı. Bilim insanları canlı çeşitliliğinin en fazla olduğu yerlerden biri olan ve Vietnam, Laos, Myanmar, Tayland ve Kamboçya'yı kapsayan Mekong Deltası'nı 'biyolojik hazine bölgesi' olarak  adlandırılıyor.

2016'da ise uzun değerlendirmelerden sonra bölgede keşfedilen 115 tür arasında 11 amfibi, 2 balık, 11 sürüngen, 88 bitki ve 3 memeli bulunuyor. ​Yeni keşfedilen türler arasında at nalı şeklinde suratı olan bir yarasa türü  ile Tayland'daki bir yerel markette keşfedilen salyangoz yiyen bir kaplumbağa türü de yer alıyor. 'Timsah Kertenkelesi' adı verilen ve Kuzey Vietnam'daki daimi yeşil kalan ormanlarda yaşayan pullu kertenkele de yeni şefedilen türler arasında. ​Bilim insanları aslında 'Timsah Kertenkele'sini aslında 2003'te keşfettiklerini ancak bir alt tür olarak statüsünü ancak yıllardır yapılan çalışmalar sonucu doğrulayabildiklerini belirtti. Kömür madenciliği ve hayvan kaçakçıları nedeniylle kertenke türünün yok olma tehlikesi altında olduüu ve sayılarının 200'den az olduğu vurgulandı. Bilim insanları yeni keşfedilen türler arasında ayrıca iki yeni köstebek türünün de bulunduğunu aktardı.

SON 20 YILDA MEKONG DELTASI'NDA 2500'TEN FAZLA YENİ TÜR KEŞFEDİLDİ

WWF'nin açıklamasına göre bilim insanları son 20 yılda Mekong Deltası'nda 2500'ten fazla yeni tür keşfetti. Ancak örgüt yol ve baraj inşaatları ve yasadışı ticaret nedeniyle bu canlıların sayıları ve ekosistemlerinin tehdit altında olduğuu vurguladı. WWF'den Lee Poston açıklamasında "Küresel gelşmeler endişe vericiyken ve bu türlerin  Mekong Deltası'ndaki yaşam alanalrı tehdit altındayken yeni türlerin keşfi bize büyük umut veriyor. Ancak bu türlerin yaşam alanlarını korumak için daha fazlasını yapmalı ve onların yasadıiı vahşi yaşam ticaretine girmesini önlemeliyiz" dedi.