Sahillerdeki 'mangal keyfi' çözüm bekliyor

Sahillerdeki 'mangal keyfi' çözüm bekliyor

İstanbul'un hemen hemen bütün sahillerinde aynı koku var; mangallardan yükselen dumanların kokusu

Sahillere deniz havası almak ya da spor yapmak için giden vatandaşlar bu duruma tepkili. Şehir içinde yoğun bir dumana sebep olan mangalın sahillerde yakılmasına ve çöplerini buralarda bırakarak evlerine dönen piknikçilere bir an önce müdahale edilmesi isteniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri uyarıcı tabelalar koysa da ve kimi zaman direkt müdahale yapılsa da sonuç değişmiyor. İlçe belediyeleri ise kendi yöntemleri ile bu sorunu çözmeye çalışıyor, kampanyalar düzenliyor. Sahillerdeki mangal sorunu çözüm bekliyorİstanbul sahilleri mangal dumanından geçilmiyor. Özellikle hafta sonu tatillerini fırsat bilen vatandaşlar, mangal yapmak için sahile akın ediyor ve buralarda piknik yapıyorlar. Ancak bu durum, sahile deniz havası almak, spor yapmak için giden vatandaşların yoğun tepkisini çekiyor. Sahillerin, çevre ve hava kirliliğine neden olan mangaldan arındırılmasını isteyen vatandaşlar, bulundukları ilçe belediyelerine şikâyetlerini dile getiriyorlar. Ancak sorunu çözecek olan merci İstanbul Büyük Şehir Belediyesi. Belediyeler gelen şikâyetler doğrultusunda, kendilerinin yetkili olmadığı bu bölgelerde bir müdahale yapamadıklarını, bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçmesi gerektiğini söylüyor.

Sarıyer Belediyesi de bu çağrıyı yapan belediyelerden biri. Başlattıkları ‘Sahilde Mangal Yakma!’ kampanyası ile havayı ve çevreyi temiz tutma çağrısı yapan yetkililer, son zamanlarda bu konuda çokça şikâyet aldıklarını belirtiyorlar. Yürüttükleri bu kampanya ile vatandaşları sahillerde mangal yakma ve çevre temizliği konusunda duyarlı olmaya çağırıyorlar.

“ÇEVRE TEMİZLİĞİ VE MANGAL KONUSUNDA FARKINDALIK YARATMAK İSTİYORUZ”

Kampanya hakkında bilgiler veren Sarıyer Belediyesi Basın Danışmanı Cengiz Kahraman, sahilleri korumak için yapacakları çalışmaları anlattı:

Sahillerimizdeki bu sorunu fark ettik ve Sarıyer Belediyesi olarak bir kampanya başlattık. Çünkü sahiller yürüyüş alanı olarak düzenlendi, mangal yakıp piknik yapmak için değil. Ancak bu bölgeleri mangal dumanları kapladı. Müthiş bir çevre kirliliği var. Sadece duman da değil, insanlar çöplerini bırakıp gidiyor. Biz belediye olarak buraların temizliğini yapıyoruz ancak asıl sorumluluk İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin. Normalde mangal sorununa onların müdahale etmesi gerekiyor.

Kampanyamıza büyük oranda destek aldık. Sadece mangal sorunu için değil, çevre temizliği konusunda da bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Bu bölgelerin daha düzenli, daha yaşanabilir olması için denetimler yapmaya başlayacağız. Vatandaşlarla diyalog kurarak kendimizi anlatmaya çalışacağız. Onlara sahillerin mangal için uygun olmadığını anlatacağız.

Sahillerdeki mangal sorunu konusunda genel bir karar alınmalı. Sahil belediyeleri bu konuda seferberlik ilan etmeli. En önemlisi de İBB’nin müdahalesi… Çünkü bu sorun sadece sahillerimizi değil, tarihi yerleri, plajları, ormanları da tehdit ediyor. Vatandaşlar şikayetini bize iletiyor ancak bizim bir yetkimiz yok. Biz de gelen şikayetleri İBB’ye iletiyoruz.

Bu sorunun asıl kaynağı ise aşırı betonlaşma. Sosyalleşilen alanlar, parklar, nefes alınan alanlar azaldı. Çevre duyarlılığımız da gittikçe azalıyor. Bu konudaki farkındalığımızın artması ve şehrimize sahip çıkmamız gerekiyor.

“HER TALEBE UYGUN ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”

Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Başar Necipoğlu da sahillerdeki bu sorun hakkında ortak bir karar alınması gerektiğini söyledi. Her kesimin taleplerini göz önünde bulundurarak bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirten Necipoğlu, “Yeşil alanlar ve alternatifler artırılmalı” açıklamasını yaptı:

Kadıköy’de de mangal yakma talebi oluyor. Hatta geçmiş yıllara göre mangal konusunda bir talep artışı var. Biz nazik bir şekilde uyarılarımızı yapıyoruz ve uygun olmadığını anlatıyoruz. Yetkimiz olduğu bölgelerde de önlemlerimizi alıyoruz. Ancak mesai saatimiz dışında durum zorlaşıyor. Bu noktada ilgili zabıta birimlerine bilgi veriliyor ve müdahale edilmesi isteniyor ancak yeterli olmuyor.
Artan mangal talebi yanında şehrin genel problemlerine de bakmak lazım. Yeşil alanlar çok azaldı. İnsanlar piknik yapabilecekleri, mangal yakabilecekleri yerler olsun istiyor. Vatandaşların kolay ulaşabileceği bu alanlar artarsa, altenatifler çoğaltılırsa sorun bir nebze olsa çözülebilir. Ama birçok vatandaş, spor yapıp deniz havası almak için gittiği sahillerde mangal yakıldığında rahatsız oluyor.
Bizler yerel yönetimler olarak her kesime cevap vermek durumundayız. Ancak alanlarımız çok kısıtlı. Özellikle Kadıköy yeşil alanlar anlamında en sıkıntılı bölgelerden biri, alternatiflerimiz az. Bu nedenle dengeyi sağlamak zor oluyor. Kadıköy’ün nüfusu 500 bin ancak günlük ziyaretçileri ile 2 milyonu geçiyor bu sayı. Böylece biz bütün Anadolu yakası ile muhattabız. Dolayısıyla bu sorun şehrin tamamını kapsayacak şekilde çözülmeli.

Bu talep ve şikayetlere sosyolojik anlamda yaklaşmak lazım. Hem şehircilik anlamında yeşil alanlarımızın artırılması hem de insanların taleplerine uygun alternatiflerin yaratılması gerekiyor. Sadece uygun alan da değil, gerekli önlemlerin alınması yönünde de bir ekipman da şart.