Suriyeli sığınmacılar açlık grevi başlattı

Suriyeli sığınmacılar açlık grevi başlattı

Almanya'daki aileleriyle birleşmek için Yunanistan'da bekleyen bir grup sığınmacı eylem başlattı. Eylemciler Atina'daki parlamento binasının önünde çadır kurdu, bazıları açlık grevine başladığını açıkladı.

Yunanistan’da çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bir grup  Suriyeli sığınmacı, Atina’daki parlamento binasının önüne çadır kurup açlık grevine başladı. Sığınmacılar, Almanya’daki aileleriyle biraraya gelmek için yaptıkları başvuruların geciktirilmesinden şikâyetçi.

‘AİLE BAĞLARIMIZ ANLAŞMALARINIZDAN GÜÇLÜ’

Yunan medyası, Yunanistan ile Almanya’nın mayıs ayında gizli bir anlaşmayla sığınmacıların aileleriyle birleşmesini yavaşlatma kararı aldığını, bu durumun savaştan kaçan çok sayıda sığınmacıyı Yunanistan’da ‘beklemede’ bıraktığını yazmıştı. Atina’da parlamento binasının önündeki Sintagma Meydanı’nda çadır kuran eylemci sığınmacılardan biri de, bu iddiaya ve AB ülkeleri arasındaki anlaşmalara atıfla “Bizim aile bağlarımız, sizin yasadışı anlaşmalarınızdan daha güçlü” yazılı bir pankart açmış durumda.

‘YUNANİSTAN’DA HER GÜN AĞLIYORUM’

Eylemcilerden Delal Raşu, “Eşimi ve çocuğumu bir yıl dokuz aydan daha uzun süredir görmedim. Eşimi özlüyorum ve Yunanistan’da geçirdiğim her gün ağlıyorum. Burada kalmak istemiyorum, eşimin yanına gitmek istiyorum” dedi. Reuters’a konuşan Raşu, beş çocuklarından birinin eşiyle birlikte Almanya’da olduğunu anlattı.

Yunanistan Sığınmacılar Bakanı Yannis Muzalas ise suçlamaları reddetti. Gazetecilere açıklama yapan Muzalas, “Aile birleşimini azaltmakla suçlanıyoruz ama geçen yıldan bu yana yüzde 27 oranında artış var” dedi. Muzalas, başvuruları kabul edilen sığınmacıların gecikme olsa bile kabul edileceğine dair Almanya’dan teminat aldıklarını savundu, bazı sığınmacıların kendi uçak biletlerini almak zorunda bırakıldığı iddiasını da yalanladı.

Yunan bakanın verdiği istatistiklere göre, başka ülkelere gitmek üzere Yunanistan’a gelip burada kalmak zorunda bulunan Suriyeli, Afgan ve Iraklı sığınmacı ve mültecilerin sayısı yaklaşık 60 bin civarında. Bu sene Türkiye’den Yunanistan’a 148 bin 84 sığınmacının gittiği, eylül ayında günde ortalama 214 kişinin geldiği belirtiliyor.