Ücret alamayan madencilerden çatıda eylem

Ücret alamayan madencilerden çatıda eylem

Zonguldak’ta, geçen 13 Nisan’da 'Paralel Devlet Yapılanması' iddiası ile yürütülen soruşturması kapsamında kayyum atanan maden şirketinde 3 aydır ücret alamadıkları için iş bırakan maden işçileri, yaptıkları eylemlerden sonuç alamayınca, 7 katlı iş hanının çatısına çıkarak eylem başlattı.

Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan’da iş bıraktı.


Ardından, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 'Paralel Devlet Yapılanması' soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atandı. İşçiler de ücretlerini alabilmek için Valilik önünde eylemler yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. İşçiler, Vali Ali Kaban ve atanan kayyumla görüşmelerine rağmen ücretlerini alamadı.
Bunun üzerine işçiler bugün kentin en işlek caddesi Gazipaşa’da bulunan 7 katlı Yardım Severler İş Hanı’nın çatısına çıktı. Çatıya çıkan yaklaşık 25 işçiye, bina önünde bekleyen 50 kadar işçi de alkış ve sloganlarla destek verdi. ’Zonguldak uyuma, madencine sahip çık’, ’İşçiyiz haklıyız kazanacağız’, ’Davamız ekmek davası’ sloganları atan işçiler, ücretlerinin ödenmesini istedi. Polis, çatıya çıkarak madencileri eylemlerini bitirmeleri konusunda ikna etmeye çalıştı. Ancak işçiler, ücretleri ödeninceye kadar çatıdan inmeyeceklerini söyledi.


Çatıdaki arkadaşlarına destek veren madencilerden Ercan Doğdu, "Burada bütün madenci kardeşlerimiz mağdur. ’Şu gün vereceğiz, bugün vereceğiz’ dediler. Sonra kayyum geldi. Bütün ocakları durdurdular. Dayanacak gücümüz kalmadı. İşçi mağdur. Kimse çoluğu çocuğunu okula gönderemiyor. Bize yetkililer sahip çıksın. Çoğunun evine icra geldi. Artık dayanamıyorlar. Devlet bize sahip çıksın" dedi.
İşçiler, çatıda ve binanın önünde eylemlerini sürdürürken, itfaiye, AFAD ve sağlık ekipleri de bina önünde bekledi.