'Şeytan' Avrupa'da alarma sebep oldu!

'Şeytan' Avrupa'da alarma sebep oldu!

En az iki kişinin ölümüne yol açan İtalyanların 'Lucifer (Şeytan)' adını verdiği sıcak hava dalgası, Avrupa'da 10 ülkede alarm verilmesine neden oldu.

Türkiye’de hava sıcaklığı bunaltıcı seviyelere yükselirken, Avrupa’da da durum farklı değil. İtalya, İspanya ve Hırvatistan’da sıcaklık 43 dereceye kadar çıktı; Aşırı sıcaktan 10 ülkede kırmızı alarm uyarısı yapılırken, en az iki kişi hayatını kaybetti. Sıcak hava dalgası kıtada, İtalyanların taktığı ‘Şeytan (Lucifer)’ adıyla anılıyor. Avrupa’daki durum özetle şöyle:

Sıcak hava dalgasından en çok etkilenen yerler İtalya ve Balkanlar. Ancak Polonya’nın güneyi gibi daha kuzeyde kalan bölgelerde de sıradışı yükseklikte sıcaklıklar ölçülüyor.

Avrupa meteoroloji kurumu Metroalarm, 10 ülke için kırmızı alarm verdi. Hava sıcaklığının önümüzdeki hafta da 40 derece civarlarında seyretmesi bekleniyor.

Biri Romanya’da, biri Polonya’da olmak üzere en az iki kişi aşırı sıcaktan öldü. Çok sayıda kişinin de güneş çarpması ve sıcak kaynaklı şikâyetlerle hastanelere başvurduğu belirtiliyor.

Arnavutluk’ta en az 75 orman yangını çıktı; 300 itfaiyeci ve asker alevlerle baş edemeyince Avrupa Birliği’nden acil yardım istendi.

İTALYA’DA 26 KENTTE UYARI

İtalya’da şarap üreticileri aşırı sıcaktan dolayı erken hasat yapmak zorunda kaldı. Slow Food hareketinin kurucusu Carlo Petrini, üzüm hasadının 15 Ağustos’tan önce başladığını hiç hatırlamadığını söyledi.
İtalya’da Venedik ve Roma dahil 26 kentte uyarı yapıldı.

Sırbistan, Bosna, Makedonya ve Hırvatistan’da da orman yangınları var. 

Yetkililer halka evden mümkün olduğunca çıkmama ve su tüketimini artırma çağrısı yaptı.

Kıtanın güneyinde çok sayıda turistik bölgede turistlere gölgede kalma ve yanlarında her zaman su bulundurma uyarısı yapıldı.