Van: Kimliksiz bir kent

Van: Kimliksiz bir kent

Van’da ‘Eski Van’ın Görsel Hafızası’ semineri düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Erkan Konyar, “Van, Erivan’dan ve Anadolu’nun birçok kentinden daha eski ve köklü bir geçmişe sahip, yaklaşık 7 bin yıllık tarihsel bir sürecin üzerine kurulmuş bir kent” dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) düzenlenen seminere İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, TSO Başkanı Necdet Takva, Sivil Toplum Kuruluşları ile Türkiye’nin farklı şehirlerinden arkeologlar ve bilim insanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Vanlıların yaşadığı şehri yeterince tanımadığını belirterek, şöyle dedi:

“İnsan, yaşadığı yeri mutlaka tanımalıdır. Maalesef biz Vanlılar olarak yeterince eski Van’ı bilmiyoruz. Kentimize emek veren, kentimizin geçmişini geleceğimizle örtüştürmeye çalışan insanlar var. Bundan sonraki süreçte bizim kadim geçmişimizi yeryüzüne çıkarmaya çalışan ekiplerle etkinlik düzenleyeceğiz.”

Seminere konuşmacı olarak katılan Doç.Dr. Erkan Konyar, Van’ın kimliksiz bir kent imajını andırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Van, Erivan’dan ve Anadolu’nun birçok kentinden daha eski ve köklü bir geçmişe sahip, yaklaşık 7 bin yıllık tarihsel bir sürecin üzerine kurulmuş bir kent. Selçuklu, Osmanlı gibi yaklaşık 600 yıl boyunca bu topraklara egemen olmuş, görkemli eser bırakmış topluluklara ait Van'da hiçbir şey yok. Bunların bence masaya yatırılıp değerlendirilmesi gerekir. Van’ın neden geçmişiyle kopuk olduğu muhakkak araştırılmalıdır. Bu kent, Urartu’nun başkenti ama Urartu’ya ait tek bir eser yok. Fakat Erivan’a gittiğinizde meydanlarda Urartu’ya ait birçok eseri görüyorsunuz. Van’da sadece Urartulara ait kale var, onun dışında Urartu’ya özgü pek fazla görsellik taşıyan unsur göremezsiniz. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Van şehrini ayrıntılı bir şekilde tasvir ediyor. Bunun dışında dönemin gravürlerinden, Osmanlı döneminden kalan eserlerden faydalanıyoruz."

Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile birlikte Eski Van şehri üzerine projelerin olduğunu söyleyen Doç.Dr. Konyar, Van’ı daha çok tanıtmak ve eski Van’ı gün yüzüne çıkarmak için çalışmaların süreceğini belirtti.

Seminer daha sonra soru, yanıt bölümü ile son buldu.