S. Ersu Hızır

S. Ersu Hızır

Yaşananlar

Cumhuriyet rejimini kökten yok edecek, darbe girişimini yapanlar ve işbirlikçilerini Türk adaleti yargılayarak gerekli cezalarını verecektir.

Bu büyük badireden son anda kurtulan ülkemizde bunları neden yaşıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti rejimin sürekliliği sorununu neden çözememiş, askeri darbelerle ara rejim uygulamalarına maruz bırakılmıştır.

Bu büyük badireden son anda kurtulan ülkemizde bunları neden yaşıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti rejimin sürekliliği sorununu neden çözememiş, askeri darbelerle ara rejim uygulamalarına maruz bırakılmıştır.

İsmet İnönü Cumhurbaşkanı iken özel kalem müdürü Süreyya Anderiman’ın Çankaya Köşkü’nde Atıf Esenbel, diğer yaverler ve Erdal İnönü’nün bulunduğu bir sohbette ifade ettiklerini, Erdal İnönü’nün ‘Anılar ve Düşünceler’ adlı kitabından aynen aktarıyorum…

“Biliyor musunuz, bence bizim önemli bir eksiğimiz var. Askerlerimizi daha doğrusu subaylarımızı yeterince eğitmiyoruz. Hâlbuki Türkiye’de askerler zaman zaman, vatan savunmasının dışında devlet görevlerine getiriliyorlar ya da gelmeseler bile toplumdaki nüfusları, saygınlıkları sayesinde başkalarının bu görevleri yerine getirme şekillerini etkiliyorlar. Ama bu etkiyi yaparken toplumun dinamiğini, siyasetin özel karakterini, usullerini bilmedikleri için büyük hatalara yol açabiliyorlar. Kuşkusuz bunları söylerken Atatürk ve İnönü’yü kast etmiyorum. Onlar başka. Dehaları sayesinde kendilerini sivil hayata çok iyi uydurdular. Sıradan askerlerin, kumandanların aynı beceriyi göstermelerini bekleyemeyiz. Onun için onlara daha okullarda iken uluslararası politika, iç politika, ekonomi, maliye ve genel kültür konularında dersler verilmesi önemlidir, gereklidir.”

Anderiman’ın bu önerisinde ne denli haklı olduğu yakın tarihimize baktığımız da daha iyi anlaşılmaktadır. Askeri lise sorularının çalınması, sınav sorularının Fetullah Gülen örgüt mensupları ya da yakınlarına verildiğinin belirlenmesi sonucu kapatılan askeri liseler yerine, askeri stratejileri ve harp tekniklerinin eğitimini almış, laik, demokratik hukuk sistemine bağlı, bir ordu için neler yapılması gerektiği, ülke savunması için iyi irdelenerek gerekli kararlar alınmalıdır.

Beni arayan çok sayıda sosyal demokrat ve ülkücü görüşlü polis koleji mezunları, 2015 Nisan ayında yaklaşık bin 100 emniyet personelinin telefon mesajı ile emekli edildiğini ve bu kişilerin kamuoyuna Fetocu olarak lanse edildiğini belirttiler.

Kendilerinin okul yılları dâhil meslek yaşamları boyunca Fetocu anlayıştakilerle mücadele ettiklerini belirten emekli emniyet mensupları, bu listenin yeniden incelenerek göreve iadelerini talep ediyorlar.

‘Laiklik ve Hukuk’ adlı yazım üzerine beni arayan o dönemdeki eğitim şurası üyeleri, eğitim şurası Hasan Sağlam başkanlığında devam ederken Milli Güvenlik Konseyi tarafından din dersinin zorunlu olması için kendilerine ısrar yapıldığını belirttiler.

Buna rağmen şurada bu konuda tartışmalar sürerken şuranın en yaşlı üyesi Raif İnan’ın kısa bir konuşması sonrası, kararın alınmadığını belirttiler.

Ancak Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’in Erzurum’dan konseyin karar aldığını ve din dersinin zorunlu hale getirildiği açıklamasında bulunduğunu belirttiler.

İyi pazarlar.



Önceki ve Sonraki Yazılar