Yaşlılık ayğlı bağlatmak istiyoruz

İyi günler Hüseyin İrfan Bey,

Öncelikle ilgileneceğiniz ve yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. Sorumu kısaca özetlemem gerekirse benim annemin yaşlı bir amcası var. Kendisine yaşlılık aylığı bağlatmak istiyoruz ama mümkün mü bilmiyoruz. Kendisinin hiç bir geliri yok. SGK’ya prim ödemiyor ve herhangi bir şekilde nafaka almıyor. Kanunen bakmakla yükümlü çocukları var ama bakmıyorlar. Hepsi de evli ayrıca, kendi ailelerini geçindiriyorlar. Şunu da söylemeliyim ki amcamızın tarlası ve traktörü var. Ekin ekip biçiyorlar. Ancak çocuklarından biri tüm geliri kendi alıp babasına el harçlığı dahi vermiyor. Kısacası gerçekten zor durumda. Yaşlılık aylığı alma imkânı olur mu bu şartlar altında yoksa tarlası falan var diye alamaz mı, bunu öğrenmek istiyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Merhaba Sayın Okuyucumuz,


Sizin sözünü ettiğiniz aylığın adı YaşlılıkAylığı Söz konusu Kanuna göre “Yaşlılık Aylığı” kimlere verilebilir? Yaşlılık aylığı, 65 yaşını doldurmuş, bakmakla mükellef kimsesi olmayan, herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veya aylık almayan vatandaşlarımızdan nafaka almayan, ayrıca devlet tarafından herhangi bir aylık bağlanmayan kişilere verilir.

Yaşlılık aylığı için illerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlıklar aracılığı ile mahalli maliye teşkilatlarına yapılır. Kişilerin hak sahipliği durumu il ve ilçe idare kurullarınca tespit edilir.

Gelir araştırması yapılırken kişilerin eş ve bakımı ile mükellef çocuklarının gelir durumları da dikkate alınır. Ayrıca ticari faaliyeti, tarımsal geliri, taşınır veya taşınmazlardan elde ettiği geliri, nafaka geliri, sosyal güvenlik sisteminden herhangi bir geliri, il sosyal hizmetler müdürlüklerinden, vakıflar müdürlüklerinden veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma fonundan yardım alıp almadığı, alıyorsa miktarı ile ayrıca başka türlü bir geliri olup olmadığı il ve ilçe idare kurullarında belirlenir. Evli olup aylık talebinde bulunan kişilerin eşlerinin Medeni Kanuna göre aile içi masrafa iştirak edebileceği miktarda dikkate alınır.

Bu bilgilerin ışığında sizin amcanızın mal varlığından ve çocuklarının ekonomik durumları sebebi ile bu aylıktan yararlanması mümkün görünmüyor. Bunun yerine hukuksal yola başvurup çocuklarının el koyduğu gelirin kendisine verilmesini sağlamak gerekiyor.

İyi günler

İşveren ücreti geri isteyebilir mi?

Merhaba Hüseyin Bey,


Ben bir şey merak ediyorum ben 32 haftalık hamileyken 37 haftalık olana kadar çalışabilir raporu aldım. 37 haftalık olana kadar da çalışmayı istiyorum. İşverenden son aylığımı da aldıktan sonra 37. haftada izine çıkacağım ve çalışmayacağım. Peki, ben bu arada çalıştım diye işveren bana ödediği aylığı doğumdan sonra isteme hakkı var mı sonuçta ben çalışıp onun işini görüyorum bazı sitelerde istemeye hakkı var diye okudum kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba Sayın Okuyucumuz,

Siz son 3 haftaya kadar çalışacaksanız bu çalışmanızın karşılığını işveren size elbette ki ödeyecektir. Bunun daha sonra sizden geri istenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Siz yanlış anlamış olmalısınız konuyu. O konu şöyle;

16 hafta boyunca doğum sebebi ile istirahatli olacaksınız. Bu çalışamayacağınız 16 hafta için SGK size Geçici iş göremezlik ödeneği ödeyecek. Şayet işveren 16 hafta ücretinizden kesinti yapmazsa yani ücretinizi ödemeye devam ederse SGK'nun size ödediği geçici iş göremezlik ödeneğini geri isteyebilir. Okuduğunuz yazılar bununla ilgilidir.

İyi günler



Önceki ve Sonraki Yazılar