Ne kadar fakiriz ve fakirleşiyoruz

Sabırsızlıkla bekliyorduk. 2023 Ocak ayı geldi, % 55 zam geldi, asgari ücretlinin maaşı 8.506 TL oldu. Emekliye % 25 olarak verilen zam sonra % 30 çıkarıldı. En düşük emekli maaşı 5.500 TL oldu.

Önce en düşük emekli maaşı 5.500 TL alan Ahmet amcadan başlayalım. Çok zor şartlar altında bir ev almış, 2 çocuk yetiştirmiş. Çocuklar evlenmiş ayrılmış. Sadece 40 yıllık dostu Ayşe teyze ile beraber yaşarmış, şimdi aylık ne harcarmış ondan dinleyelim;

Kış günü malum yakıt, doğalgaz, elektrik, su, apartman aidatı, 2 adet cep telefonu… Ayşe teyze internetsiz yapamıyormuş. Torunlar ile WhatsApp’dan görüşüyormuş, Facebook’a giriyormuş. İnternet faturası aylık 2.000 TL geliyormuş.

Ahmet amca, hiç kahveye gitmez, dışarıda ne çay içer, ne yemek yer ne yol parası ödermiş. Zaten arabası da yok, öyle otobüs dolmuş da kullanmazmış. Anlayacağımız hiç masrafı yokmuş. Ne sigarası var ne de içkisi… Önceden ayda iki, ayda bir 35’lik Yeni Rakı alırmış. Televizyonda türkü programı olursa; bir dilim peynir, 2 meze çok severmiş. Şimdilerde onu da yapamıyormuş. Zaten artık TV’de türkü programı da yok diyor…

Ama market, Pazar, meyve- sebze alışverişini çok severmiş.  Peynir, zeytin, yağ, makarna, salça, tuz, şeker, çay…  Sadece temel ihtiyaç malzemeleri haftada 550’ye bir poşetle çıkarmış marketten. Ayda 2.200 TL oraya harcarmış.

Dikkat edersek Ahmet amca, ayda 5.400 TL harcadı.  Ayşe teyzemiz şu bizim Aspavalarda kıymalı pideyi çok severmiş. Parası olsa da olmasa da ayda bir mutlaka beraberce bi kıymalı pide yerlermiş.

Pandemi dönemiyle de tanıştık ya bağışıklık sistemimizi artırmamız lazım hani… Canan Hocamız diyor ya şunu da yiyin, bunu da yiyin. Bu çok sağlıklı, şu çok sağlıklı. Doğru söylüyor.

Unutmadım zannetmeyin! Giyim hiç yok bu hesapta? Ahmet amca, ‘çocuklar sağ olsun bayramda seyranda yıl dönümlerinde hep giysi hediye alırlar. Önceden ben Ayşe teyzenize hep çiçekli giysiler alırdım” diyor…

Ne yapıyoruz? Biraz fakirleşiyoruz sanki…

Bizim Hüseyin var 35’li yaşlarda. 2 çocuğu var. Biri ilkokula gidiyor, diğeri küçük 3 yaşlarında. Eşi çalışmıyor, evi kira. Bir fabrikada asgari ücret ile çalışıyor. Bu çocukların temel gıda ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız? Bağışıklık sistemlerini nasıl koruyacağız? Hiç hesap yapmayacağım artık! Herkes içinden yapsın hesabı!

Ne yapıyoruz? Bir nesli şimdilerde ne kadar fakirleştiriyoruz…

NA

Önceki ve Sonraki Yazılar