Saray, Fidan'ı MİT'te mi istiyor?

Ankara’da AKP’nin de geleceğini derinden etkileyecek olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın aday yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

O konudaki kulislere değinmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun temaslarını ve açıklamalarını anımsayalım...

2 Şubat akşamı Erdoğan ailesi Davutoğlu ailesini ziyarete gitti. O görüşmede Hakan Fidan ile ilgili bir karar oluşturup oluşturmadıkları tartışılırken, Erdoğan 4 Şubat günü Mali Cumhurbaşkanı Keita ile düzenlediği ortak basın toplantısında Fidan ile ilgili soru üzerine şu açıklamayı yaptı:
“Bu dedikodularla fazla meşgul olmayalım. Bunlar birinci derecede karar merci bu konuda Sayın Başbakandır. Başbakan bu konudaki kanaatimi bana sorduğunda zaten verdiğim cevap kendisinde mekruzdur, gizlidir. Onda kalacaktır. Bu konuyla ilgili aramızda görüştüğümü şu anda burada deşifre etmem kendime de saygısızlık olur başbakana da saygısızlık olur.”

***

Aynı günün akşamı bir televizyon kanalında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yapıyordu:
“Hakan Bey benim akademik hayatımdan beri tanıdığım bir arkadaşımızdır. Ve nihayet MİT müsteşarı olarak da çok yakın çalıştığımız bir insan. Hakan Bey hepimizin takdirini kazanmıştır. Yiğittir. Hangi görevi alırsa hakkını verir ve bu memlekette de her görevde çalışabilir. Onun buna ihtiyacı yok. Bu memlekete de çok hizmet edeceği alanlar olacaktır, siyasette de olabilir bürokraside de. Değerlendireceğimiz, görüşeceğimiz, istişare edeceğimiz hususlar var daha Hakan Bey ile ilgili her konuda her yerde pozitif dururum. Hakan Bey güvendiğim arkadaşlarımdan biridir. Dediğim gibi ne olursa olsun bulunduğu yerin hakkını verir.”
Davutoğlu’nun bu çıkışı “Fidan’a yeşil ışık” olarak yansıdı iktidarı destekleyen medyaya.
5 Şubat Perşembe devlet gününde Erdoğan önce MİT Müsteşarı Fidan ile görüştü ardından Davutoğlu ile bir araya geldi. Baş başa zirve 3,5 saat gibi rekor bir sürede tamamlandı.
Masada Fidan’ın durumunun yanı sıra 10 Şubat’a kadar istifa ederek aday olmak isteyen bürokratların listesinin olduğu konuşuluyordu.
Saray kimlerin aday yapılıp kimlerin yerlerinde kalacağına ilişkin görüşlerini açıkça Davutoğlu’na iletmiş, taleplerini de sıralamıştı.

***

Liste tartışmalarının yapıldığı yoğun temasların ardından yanıtı aranan kritik soru şuydu:
“Hakan Fidan 7 Haziran seçimlerinde aday yapılacak mı? Fidan 10 Şubat Salı saat 17.00’de MİT Müsteşarlığı’ndan istifa edecek mi? “
Ankara’nın derin siyaset koridorlarındaki son kulis bu sorulara az da olsa ışık tutuyordu.
Hakan Fidan, istifa etmek ve aday olmak istiyor. Kararını Erdoğan ve Davutoğlu ile de paylaştığı söyleniyordu.
Fidan’ın milletvekili olma eğiliminde olması kulislerde farklı gerekçelere dayandırılıyor.
Örneğin dokunulmazlık elde etmek istiyor” diyenler de var ama bu çok gerçekçi değil. MİT Kanunu 26’ncı maddede yapılan değişiklikle Başbakan izin vermeden Fidan’a dokunmak mümkün değil.
Fidan’ın 17 Nisan 2009’da Müsteşar Yardımcılığı ile adım attığı MİT’teki altı yılın ardından siyasette yükselmeyi seçtiği, görevini zirvede bırakmak istediği vurgulanıyor.
Seçim sonrası hedefinin –sistem değişmezse- Başbakan Yardımcılığı ya da Dışişleri Bakanlığı olduğu da konuşuluyor.
AKP içinde olası oy kaybında Davutoğlu bırakmak zorunda kalırsa Fidan’ın adı Davutoğlu’nun yerine de geçiriliyor.

***

Başbakan Davutoğlu da, Fidan’ın aday olmasından yana tutum alıyor. Seçimlere Fidan gibi güçlü bir aktörle gitmenin avantaj olacağını düşünüyor. Davutoğlu ve Fidan’ın öteden beri uyumlu çalıştığını anımsamakta yarar var. Bu çerçevede Davutoğlu’nun görüşlerini Erdoğan ile paylaştığı da biliniyor.
Fidan istiyor, Davutoğlu da buna onay veriyor ama Erdoğan ne diyor?
Sonuçta Fidan’ı MİT Müsteşarlığı’na kadar taşıyan isim Erdoğan ve ne derse o olacak. Erdoğan ve Fidan devlet yönetiminde sırdaşlar. Pek çok konuda da birbirlerinin koruyucusu ve destekçisi oldular.
17-25 Aralık, paralel yapı operasyonu, Oslo görüşmeleri, Çözüm süreci, Arap Baharı, Irak ve Suriye, Mavi Marmara krizlerinde kader birliği yaptılar.
Erdoğan’ın herhangi bir kuşkuya kapılmadan sırtını rahatlıkta dönebildiği ender isimlerden Hakan Fidan.

Bu bağlamda MİT’in başında kalmasını savunanlar, şu tezleri öne sürüyorlar:
* “Çözüm süreci Erdoğan ve AKP için yaşamsal. Başarıya ulaşırsa Erdoğan’ın başkanlığının önü çok daha kolay açılır. Sağlıklı yürütülmesi için Fidan’ın deneyimi, birikimi ve yönetim stratejisine ihtiyaç var. Bugüne kadar pek çok krizi Fidan, Öcalan üzerinden çözdü. Kürt kanadı da Hükümet’ten çok Fidan’a güveniyor. Önümüzdeki üç ay bu açıdan kritik önemde.”
* “Ortadoğu, Irak, Suriye, IŞİD başta olmak üzere komşularla ilişkiler açısından deneyimli ve istihbari yeteneği tartışılmaz.”
* “Erdoğan’ın yaşamsal hale getirdiği paralel yapı ile mücadele açısından da Fidan’a ihtiyacı var. Erdoğan cephesinden bakınca seçimlere giderken MİT’in başında kalması milletvekili olmasından daha önemli görünüyor.“

***

Fidan, Erdoğan’ın asla vazgeçemeyeceği bir isim. Yerini dolduracak bir ikinci bürokrat da şimdilik öne çıkmış değil.
Kulislerde bu tespitlerin Saray tarafından da yapıldığı, Erdoğan’ın en sağlam bürokratı Fidan’ı bir süre daha MİT’te istediği ileri sürülüyor.
Erdoğan’ın Başkanlık sistemine geçilmesi halinde Fidan’ı Başkan Yardımcısı ya da oluşturacağı Ulusal Güvenlikten Sorumlu Bakanlığa getirebileceği ifade ediliyor.
Olası sistem değişikliğinde parlamento seçimleri yenileceği için Fidan 2019’a kadar milletvekili olma fırsatını da kaçırmış olmayacak.
Erdoğan’ın “Başbakan bu konudaki kanaatimi bana sorduğunda zaten verdiğim cevap kendisinde mekruzdur, gizlidir. Onda kalacaktır. Deşifre etmem...” ifadesini kullanmasının nedeni de bu karşı duruşa dayandırılıyor.
Parlamentoya girmeyi çok arzu ettiği ve bakan olmak istediği söylenen Fidan, Davutoğlu ile anlaşıp Erdoğan’a rağmen aday olabilir mi?
Bu mümkün değil! Ancak Fidan çok ısrarlı olursa Erdoğan sevdiği ve güvendiği sırdaş bürokratına “hayır” diyemeyecek noktaya gelebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar