TMSF el koyuyor, tazminatı biz ödüyoruz

Önceki gün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Demirbank’a haksız şekilde el konulduğuna hükmetti. Mahkeme, bankanın sahibi Cıngıllıoğlu ailesine ne kadar tazminat ödeneceğine daha sonraki duruşmasında karar verecek.

Anımsayacaksınız aynı vakayla daha önce de karşılaşmıştık… AİHM, Süzer ailesine ait olan Kentbank’ın da TMSF’ye devrinde haksız uygulama yapıldığına karar verip Türkiye’yi 4.5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Kentbank’ın eski sahibi Mustafa Süzer hem yeniden bankacılık lisansı hem de tazminatın ödenmesini istemişti. Ancak ne olduysa oldu ve Süzer “İtibarımın iade edilmesi yeterli, lisans da istemiyorum tazminatı da” demişti. BDDK kaynaklarından edindiğim bilgiye göre Süzer’in taleplerinden vazgeçmesinin arkasında bir alışveriş söz konusu.

Süzer Holding, tartışmalara sahne olan Gökkafes’in de sahibi, bu binayla ilgili çok sayıda dava açılmış ancak binanın yapılması engellenememişti. Duyduğuma göre dönemin yöneticilerinden biri Süzer’le masaya oturarak mahkemede olan bir dosyayı öne sürmüş ve taleplerinden vazgeçerse davanın kendisi açısından sorun oluşturmayacağını vaat etmiş. Yine aynı kaynak, “Aslında dava çok da önemli değildi Süzer’in kazanabileceği bir davaydı ancak biliyorsunuz devlet istedi mi mutlaka bir açık bulabiliyor. Süzer de sorun yaşamamak için taleplerinden vazgeçti” dedi.

Bank Asya’nın tazminatı 10 milyarı geçer
Bankacılık çevreleri, Türkiye’nin yine AİHM’de benzer bir davayla karşılaşacağı konusunda hemfikir, özne ise Bank Asya… BDDK, 3 Şubat 2015 tarihinde Bank Asya’ya el koymaya karar vermiş ve banka TMSF’ye devredilmişti. 2015 yılının ilk 4 ayında 13 milyon TL kâr açıklayan Bank Asya, son bilançosunda zarar açıkladı. Bankanın 99 ortağı, el koyma kararını yargıya taşıdı. Yerel yargı süreci tamamlandıktan sonra Bank Asya’nın ortakları konuyu AİHM’e taşıyacak.

Görüştüğüm hukukçular, iç hukuk sürecinin tüketilmediğini belirterek “Mahkeme bitince taraflar kararı Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaktır ardından da AİHM süreci başlayacak. Bank Asya’nın elinde Kentbank ve Demirbank emsal olarak duruyor. Ancak Türkiye bu kez daha fazla bir tazminata mahkum olabilir” diyor.

Eski BDDK bürokratlarından biri “Bank Asya, Kentbank’tan da Demirbank’tan da büyük, bankanın özkaynakları daha güçlü ve el koyma süreci oldukça şaibeli. Dolayısıyla Bank Asya, AİHM’den en az 10 milyar dolar tazminat kararıyla dönebilir” dedi.

Birilerinin siyasi hırsı nedeniyle yasalara aykırı işlemler yapılıyor. Konu yargıya taşınıyor, milyarlarca dolarlık tazminata hükmediliyor, ödeme de hepimizin vergilerinden karşılanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar