Yeni Türkiye fiyaskosu

Türkiye dünyanın 18. büyük ekonomisidir. Bu nedenle halimize şükretmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bizden daha talihsiz 17 ülke daha var. Ben doğrusu sabah akşam şükredenlerdenim.  Allah korusun, AKP sayesinde dünyanın bir numaralı ekonomisi de olabilirdik.

Her ne kadar küme düşecek 3 takımdan biri olsak dahi uluslararası kapitalizm liginde ilk 20’de olmayı Allah’ın sevgili kulu olmak zanneden ve hala iktidara geldiklerinden beri iki sıra düşüldüğü halde Türkiye’yi 16. büyük ekonomi diye yutturmaya çalışan sabık ve halihazırda korsan konumuna düşen AKP iktidarlarının övünebileceği başka tür şampiyonlukları da var Türkiye’nin.

Her şeyden önce, Türkiye dünyada ilk ve tek ülkedir ki bir otel dolusu aydınını sanatçısını yakmış ve Maksim Gorki’nin o tuhaf kundakçı öykülerindeki manyak ruhlu insanları gibi o yangını topyekün seyretmiştir. Böylesine bir liderlik başka hiçbir ülkede görülmedi. Başka ülkelerde de insanlar yakılmıştır elbette. Ama hiçbir ülkede bu kadar aydın ve sanatçı bir arada yakılmamıştır.

Sivas katliamı 1993’te yaşandı. Aradan onca yıl geçti. Normal bir ülkenin bu gibi travmaları bir şekilde atlatması beklense de burası normal bir ülke olmadığı için bütün aydınlara, sanatçılara tavsiyem odur ki hep beraber bir arada dolaşmamaya özen göstersinler. Hele hele bir otelde bir restoranda toplanmak neredeyse toplu intihar sayılabilir bu ülkede. Sizi yakacak manyaklar vardır ve beslenir bu ülkede.

Özellikle Alevi bir yurttaş iseniz geceleri hepinizin birden uyuması doğru değil dostlarım. Ailenizden en az birisinin nöbet tutmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Hani şu özellikle eski western filmlerinde vardır ya. Bir grup kahramanımız maceradan maceraya atılır ve peşlerinde kötü birileri vardır. Nöbet tutarlar. Sırayla birisi uyanık kalır ki kötülerin baskın yapması ihtimaline karşı tedbir alırlar. İşte aynen böyle yapmalısınız. Kendini Sünni Müslüman zannedenlerin çoğunlukta olduğu bir yerde yaşıyorsanız nöbetleşe uyumayı denemelisiniz.

Kendini Türk sananların ağırlıkta olduğu bir beldede yaşayan bir Kürt yurttaş iseniz bence siz de aynı yöntemi uygulamalısınız. Çünkü dünyanın en büyük 18. ekonomisi olan bu ülke Aleviler gibi sizi de korumaktan acizdir. Hatta sizi korumak bir yana, 1993’te olduğu gibi katilleri teşvik edebilir ve memleketin başına gelmiş en büyük palavracıların yaptığı gibi o katilleri affedip ödüllendirebilir de. İnsan kıtlığı yaşanan bir ülkedir burası.

Cezaevlerinde insanların yanarak öldüğü bir ülkeden bahsediyoruz. Bir madende yüzlerce madencinin cayır cayır yakıldığı, bir diğerinde suda boğuldukları bir ülkeden bahsediyoruz. İşin garip yanı bu ülke yıllar önce Suriye’yi de kendisine benzetme derdine düştü. Aslına bakılırsa başardı da bunu. Allah diğer komşularımızı korusun demekten başka aklıma bir şey gelmiyor dostlarım. Biliyorum ki zar atmayı sevmez Tanrı. Fırsatlar değil, kayıp kısmetler ülkesidir Türkiye. Küçük Amerika olmanın bedelidir bu.

Birkaç istisnai dönem hariç olmak üzere 70 yıldır ezici bir oranda liberal, kapitalist siyasetleri uygulayan sağcı iktidarların zulümleri altında ezilen yeni Türkiye artık sadece trafik kazalarında değil, iş cinayetlerinde değil, dünya faşizm ve katliamlar liginde de şampiyonluk mücadelesi veriyor. Tıpkı eskisi gibi. Hedefinden hiç şaşmamış yani.

Bir yıldır Yeni Türkiye masalları anlatılıyordu bu ülkede. Sahiden... Ne oldu o yeni Türkiye’ye? Şeytan mı alıp götürdü? Satamadan getirecek mi?
Şu bir zamanlar bahsedilen yeni Türkiye, Suruç katliamı ile başlayan ve sadece birkaç ayda yüzlerce insanın katledildiği bir ülke miydi?
Umutsuzluğa yer yok. Yeni Türkiye fiyaskosu gibi Külkedisi masalı kadar bile gerçek olmayan egoist başkanlık hayalleri de tarihin çöplüğüne gidecek. Artık hiçbir uyduruk propaganda ve nefsani iktidar hırsları uymuyor bu ülkenin bünyesine.  Kusuyor yavaş yavaş. Dünyanın en büyük 18. ekonomisi olan eski Türkiye bağırsaklarını yavaş yavaş temizliyor haberleri yok çakma darbecilerin.

Önceki ve Sonraki Yazılar