Dikili’de deve güreşleri renkli görüntülere sahne oldu

Dikili’de deve güreşleri renkli görüntülere sahne oldu

Devecilik Kültür ve Deve Güreşleri Federasyonu Kış Dönemi Deve Güreşleri Sezonu kapsamında düzenlenen Dikili Deve Güreşleri Etabı binlerce Dikilili güreş severin katılımıyla, şenlik havasında gerçekleştirildi.

2018-2019 Kış Dönemi Deve Güreşi Sezonu kapsamında Aydın, Demre ve Ezine etaplarıyla birlikte eş zamanlı gerçekleştirilen Dikili Deve Güreşi Etabı, 120 pehlivan devenin kıyasıya mücadelesine sahne oldu. Etkinliğe Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Doğan Çakır, Dikili Çiftçi Mallarını Koruma Derneği Başkanı Engin Özkan, Dikili Meyve ve Sebze Pazarcılar Derneği Başkanı Yücel Hoşgör, İzmir Denizlililer Derneği Başkanı Veli Kasap, İyi Parti Dikili İlçe Başkanı Altan Aktuğ, Bayraklı Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çekiççi, CHP Foça Belediye Başkan Aday Adayı Aslı Çam Kılık, CHP Konak Belediye Başkan Aday Adayı Prof. Dr. Özkan Yıldız ve muhtarlar, belediye birim müdürleri ile 5 bini aşkın güreş sever katıldı.

Nefes Kesen Mücadeleler

Dikili-Çandarlı yolu Barışkent Birlik Sitesi mevkisine kurulan arenada 60 çatım müsabaka gerçekleşirken, renkli görüntülere sahne olan etkinlikte arenaya inan pehlivan develer gibi,  güreşlerde düzeni sağlamak için görev alan urgancıların da ortaya koyduğu çabalar nefesleri kesti.  Müsabakalar çerçevesinde  Tertip Komitesi, Dikili Belediye Başkanlığı, Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası, Dikili Çiftçi Mallarını Koruma Derneği, Aydın Çineli merhum iş insanı Kamil Tuncer ve Dikilili merhum Suat Filiz adına kupa verildi. Kıran kırana geçen mücadeleler sonucunda Çine'den Kaltun ve Ulucan'dan Uluhan isimli başpehlivan develer Tertip Komitesi Kupasını kazanırken, Atça'dan Baybora 1 ve Milas'tan Yiğit Anıl isimli başpehlivan develerde Dikili Belediye Başkanlığı Kupasını almaya hak kazandı. Dikili arenasına çıkan Salihli'den Çakır ve Poyracık'tan Ceylan 1 isimli başpehlivan develer Dikili Şoförler ve Otomobilciler Odası Kupasını kazanırken, Edremit'ten Faytoncu ve Tire'den Çevik Kuvvet isimli başpehlivan develerde Dikili Çiftçi Mallarını Koruma Derneği Kupasına uzandı. Aynı mücadelede Dikili'den Cihan ve Bodrum'dan Gocaağa isimli başpehlivan develeri Merhum Kamil Tuncer Kupasını elde ederken, Sarayköy'den Dileryiğit ve Nazilli'den Enver Efe isimli başpehlivan develeri de Merhum Suat Filiz Kupasını kazandı.

“Ne Devrim Şehidimizi Unuturuz Ne de Kültürümüzden Vazgeçeriz…”

Oldukça renkli görüntülere sahne olan deve güreşlerine erkekler kadar bayanlar da ilgi gösterirken, etkinliğe ilişkin konuşan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Yörük kültürünün olmazsa olmaz bir parçası olan deve güreşlerini Dikili ilçesi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarına dikkat çekti. Başkan Tosun, “Asırlardır artarak devam eden, Akdeniz’den Ege’ye, Trakya’dan Marmara’ya kadar Batı Anadolu’nun her noktasında dayanışma duygusuyla gerçekleştirilen Yörük kültürünün en güzel motiflerini oluşturan deve güreşleri artık Dikilimizin de vazgeçilmezi oldu. Dikili Belediyesi olarak bu geleneğin yarınlara güçlü bir şekilde ulaşması için desteklerimizi esirgemiyoruz. Bugün önemli bir etkinliğe başarıyla imza attık. Ayrıca bugün Cumhuriyet tarihimizin acı günlerinden biridir. Bugün karanlık güçlerin, yobazların, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı katlettikleri günün yıl dönümüdür. Biz Dikililer bugün devrim şehidimiz Mustafa Fehmi Kubilay'ı bir kez daha saygı ve rahmetle anarken, Mustafa Fehmi Kubilay'ın yolu yolumuzdur diye dünyaya haykırdık. Buradan bir kez daha üstüne basa basa söylüyorum; ne devrim şehidimizi unuturuz, ne de kültürümüzden vazgeçeriz” ifadelerini dile getirdi.

“Özümüze Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz”

Dikili Deveciler Derneği Başkanı Serhat Durmaz da, 29 yıldır geleneksel olarak düzenlenen Deve Güreşi Sezonu’nun Dikili etabının görkemli bir şekilde tamamlamaktan büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, “Dikili’den katılan develerle birlikte Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerin farklı noktalarından gelen başpehlivan develer şanlarına yakışır bir şekilde mücadele ettiler. Deveci dostlarımız gibi, bu mücadeleleri izleyen herkes büyük heyecan yaşadı. Bizde dernek olarak özümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bugün bizleri yalnız bırakmayan güreş severlere şükranlarımızı sunuyor, güzel etkinliğin ortaya çıkmasında büyük katkılar sunan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun'a da içtenlikle teşekkür ediyorum” dedi.