Yerli Newton

Gözümüz aydın! Nur topu gibi yeni bir Newton'umuz oldu. Kilis Valisi Süleyman Tapsız  329 yıl önce keşfedilen ve günümüzde unutulmaya yüz tutan yerçekimini yeniden keşfetmiş oldu. Kim demiş ülkemizden bilim adamı çıkmaz diye? İşte tüm dünyanın dikkatini üzerine çekebilecek yeni bir bilim adamımız oldu. Nur topu gibi dedim ama internetten fotoğraflarına baktım ''nuru gitmiş topu kalmış''… Bu nedenle İŞİD saldırılarının hedefinde olan Kilis'teki top  atışlarıyla ilgili çok bilimsel  açıklamalarda bulundular.

Sayın Vali, ''Kurşun adres sormaz'' şarkısını hatırlatarak ''benim de can güvenliğim yok, füzeler tabi ki yere düşecek, havada kalacak değil ya. Çünkü yer çekimi var'' diyerek 1687 yılında İsaac Newton tarafından keşfedilen ''yer çekimi'' teorisini yeniden keşfetmiş oldular. Ayrıca hastanede yatmakta olan bir hastayı ziyaret ederken ''Kilislilerin abdestsiz sokağa çıkmamalarını, mutlaka abdest alarak sokağa çıkmalarının'' gerekliliğinden bahsetmiştir.

İŞİD tarafından bilinçli ve kasıtlı olarak Kilis hedef alınarak atılan füze ve top atışlarından dolayı bugüne kadar 16 yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Günde ortalama 500 aile Kilis'i terk etmektedir. Aynen Suriye'de olduğu gibi, aynen Irak’ta yaşananlar gibi ülkemizde de insanlar can korkusuyla  yerini yurdunu, evini, barkını terk ederek daha güvenli yerlere kaçmak zorunda kaldığı bir dönemde, bu olayların en çok yaşandığı ilin valisi kendi sorumluluk alanıyla ilgili açıklama yaparken dalga geçer gibi, alay eder gibi bir tavırla ''yer çekimini'' yeniden keşfetmenin mutluluğunu yaşıyor.

Bu köşede defalarca yazdım, bu olaylarda hayatını kaybedenlerden birisinin, kendi çocuğu veya bir yakını olarak hissetmeyenler bu olayları hafife almaya devam edeceklerdir. Bir an için televizyonda izlediğiniz, gazetede okuduğunuz o ''hayatını kaybetti'' haberindeki, kaybedilenin, kendi kardeşiniz, oğlunuz veya bir yakınınız olduğunu düşündüğünüz zaman, olayın vahametini daha iyi kavramış olursunuz. ''Ateş düştüğü yeri yakar'' diye bir deyimimiz vardır. Gerçekten de ateş düştüğü yeri yakıyor, ateşi bu ülkenin üzerine düşürenlere ve ülkemizi yangın yerine döndürenlere bir şey olmuyor. Onlar zevkinde, sefasında, gününü gün etmeye ve milletle dalga geçmeye devam ediyorlar. 

Yine de sayın valiye teşekkür ediyorum, bizim taa ilkokulda gördüğümüz ve unuttuğumuz ''yer çekimini'' bize hatırlattığı için. Biz Kamu Yönetimi okurken, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Kamu Maliyesi ve Siyasi Düşünce Tarihi gibi derslerimiz en ağırlıklı derslerimizdi. Bu derslere yoğunlaştığımız için ''yer çekimini'' unutmuştuk. Ama siyasi düşünce tarihinde de buna benzer bir ifade var idi ki onu hiç unutamam! Hiç bir iktidar ilelebet payidar olmamıştır ve eninde sonunda devrilmiştir. Hele ki diktatörlüklerin ve çapsızların devrilmesi çok daha kolay ve çok daha haklı sebeplere dayanmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar