Yıllık izin hesabında eski hizmetler de dikkate alınmalıdır

-Yıllık iznim kaç gün olmalıdır?

Merhabalar Hüseyin Bey
10 ay çalışmış olduğum işyerimden kendi isteğimle ayrıldım. 2ay farklı firmada çalıştıktan sonra eski iş yerime geri döndüm. Eski işyerimde hiç izin kullanmamıştım. Şimdi izin hesabı yapılırken ilk giriş tarihim mi yoksa ikinci giriş tarihim mi dikkate alınmalıdır? Teşekkürler

-Merhaba Sayın okuyucumuz
Uygulamada oldukça tartışılan bir konu üzerine soru sormuşsunuz. Belirtmeliyiz ki İş kanunumuzda yıllık ücretli izin bahsini düzenleyen mevzuatımız bu konuda bir açıklık içermemektedir. Buna karşın yasanın Yıllık ücretli izinle ilgili 54. Maddesinde aşağıdaki ibare yer almaktadır; “ yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır..."
Buradan hareketle hukukçular arasında işyerine çıkış-giriş yapan işçilerin geçmiş dönemde işyerinde çalışmış olduğu sürelerin de dikkate alınması gerektiği yönünde görüşler ağır basmaktadır. Ancak Yargıtay örneğin emekli olup tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlayan bir işçinin açtığı davada işçinin kıdem ve diğer hakları ödenerek eski dönemin kapatıldığı ve artık yeni bir dönemin başladığı, bu nedenle de izin hakkının hesabında eski hizmetlerin dikkate alınmaması gerektiği yönünde karar vermiştir. (Yargıtay 9.H.D. E.2006/12556 K.2007/1252 T.30.01.2007)
Bu karar karşın bizim de görüşümüz bir çalışanın ayrılış sebebine bakılmaksızın yıllık ücretli izinin hesabında eski hizmetlerinin de dikkate alınarak kendisine izin kullandırılması yönündedir. Ancak işverenler yukarıda sunduğumuz Yargı kararını emsal göstererek aksine uygulama yapabilirler.
İyi günler

-Kıdem tazminatı alabilir miyim?

İyi günler Hüseyin Bey
Ben 3,5 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. 1993 yılında sigortam başladı. 5600 iş günümü Kasım 2015 de dolduruyorum. İş günüm dolduğunda işyerimden kıdem tazminatımı talep ederek işten ayrılabilir miyim? Bu konuda bilgi almak istiyorum.

-Merhaba Sayın okuyucumuz
Kıdem tazminatı yasamıza eklenen bir düzenleme ile 08.09.1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar 15 yıldan beri sigortalı olup, 3600 gün prim ödeme gün şartını yerine getirmiş iseler işyerlerinden ayrılıp kıdem tazminatı talep edebilirler. Bu durumu SGK’dan alacağınız bir yazıyla işyerinize kanıtlamanız gerekecektir.
İyi günler

-İhbar tazminatı öder miyim?

Merhaba Hüseyin Bey,
3 aydır bir firmada çalışıyorum istifa ettim ihbar suresi kadar çalışmam gerekiyormuş 14 gün gibi bir süre dediler zorunlu muyum ve çalışmazsam ne kadar bir kesinti yaparlar. Bilgilendirir misiniz teşekkür ederim

-Merhaba Sayın Okuyucumuz
İş kanunumuza göre taraflar (işçi-işveren) aralarında anlaşmışlarsa ilk 2 aylık süre deneme süresidir. Bu süre içerisinde gerek işçi, gerekse işveren iş ilişkisini herhangi bir ihbar süresine gerek olmaksızın derhal sona erdirebilirler. Ancak sizin örneğinizde olduğu gibi 2 aylık süre aşılmışsa artık ihbar (bildirim) süreleri devreye girer. Sizin işyerinizdeki çalışma sürenizin karşılığı 2 hafta (14 gün) önceden bildirim zorunluluğu gerektiriyor. Şayet bu süreyi çalışmadan işten ayrılırsanız işveren sizden bu 2 haftalık sürenin karşılığı olan ihbar tazminatı talep eder. Bu da yaklaşık 2 haftalık brüt ücret tutarına denk gelir.
İyi günler

Önceki ve Sonraki Yazılar