Yine Siyahkalem, yine ilginç ilişkiler

Siyahkalem adlı şirket, bir süredir TV’lerde şarkıcı Mustafa Sandal ve eşinin rol aldığı reklamı yayınlanan Sarıyer Zekeriköy’deki Köy Konut projesi ile tekrar gündemde. Dünkü Taraf gazetesinde yer alan habere göre Siyahkalem tarafından yapılan bu proje mahkemelik. Haberde “Şehir Plancıları Odası, askeri füze üssü olarak kullanılan ormanlık arazinin hazineye devredilmesinin ardından buraya TOKİ ve Siyahkalem firması ortaklığında ‘kamu yararı gözetmeyen’ bu projeyi mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurdu. Daha sonra yapılan değişiklikler de yeterli olmayınca proje bir kez daha yargının önüne gitti. Ancak Siyahkalem mahkeme süreci tamamlanmadan reklamlara hatta satışa başladı.
Siyahkalem şirketi, birkaç yıl önce gizli sahibi ‘Remzi Gür’ iddialarıyla gündeme gelmişti. Şirket, alım sözleşmesi olmadığı halde Kuzey Irak’tan doğal gaz getirme izni alarak gündeme gelmişti. Ancak Remzi Gür, sürekli bu iddiayı yalanlamış ve ‘keşke benim olsaydı’ demişti.


Ortaklar değişti, tanıdık isimler geldi
İşte o dönemde Siyahkalem’in ortaklık yapısı da gündeme geldi. Şirketin ortakları 2006 yılında İBB’den emekli olan inşaat mühendisi Güngör Tortop, Ayşe Özdemir ve Cengiz Özdemir’di. O dönemde OdaTV’ye konuşan Tortop, “Sadece kağıt üzerinde ortak olduğunu” söylemişti. Tortop’un sözde ortak yapılmasının nedeni Kamu İhale Yasası’nın gerektirdiği yeterliliği sağlamak içindi.
O günden sonra şirket yönetimin değiştiğini görüyoruz. Çoğu Özdemir soyadını taşıyan kişilerin yanı sıra dikkatimizi çeken isim Mehmet Mustafa Açıkalın ve Ekrem Baki oldu. Bir dönem AKP Sivas Milletvekili olarak görev yapan Açıkalın’ın geçmişi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dayanıyor. Açıkalın’ın adı Metro Turizmin sahibi Galip Öztürk’le de anılmıştı. Polis kayıtlarına yansıyan ses kayıtlarında  Galip Öztürk, Harem Otogarı ile ilgili yardım istemişti.
Ancak Açıkalın’ın çok daha önemli bir ilişkisi var. Açıkalın adına Remzi Gür’ün Kanadalılarla kurduğu İngilizce adıyla Mediterranean Resources Limited, yani Akdeniz Araştırma adlı maden araştırmaları yapan şirketin kayıtlarında da rastlıyoruz. Kanadalı şirket tarafından Toronto Borsası’na yapılan açıklamada, Remzi Gür’ün sermaye artırımında bulunacağı ve şirketin yönetim kuruluna Açıkalın’ı atayacağı bildiriliyor. Gür bu bağlantıyı yine kabul etmeyecektir ama bu kadar tesadüf sizce de ilginç değil mi?


English Home’u sattı, Madam Coco’ya rakip oldu
Son günlerde bir Madam Coco çılgınlığıdır gidiyor, ev tekstili alışverişini sevmeyen ben bile artık haftada bir kez Madam Coco’ya bir şey almasam bile uğrar oldum. İndirim duyuruları o kadar etkili oldu ki hangi mağazaya giderseniz gidin ‘talan’ edilmiş bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Hal böyle olunca kim bu Madam Coco, sahibi kim diye meraklanıp küçük bir araştırma yaptım. İlginç bir şirket öyküsü var. Madam Coco’nun sahibi şu an piyasadaki en büyük rakibi English Home’un da kurucusu olan İlhan Tanacı.
Tanacı, 1990’ların sonunda İngiliz country tarzı ürünleriyle öne çıkan English Home adlı şirketi kurar, üç mağazasıyla faaliyetlerini sürdüren şirket, 2008 krizinden etkilenince 2009 yılında Aydın Holding’e satar. Aydın Holding, markayı büyütür, şu anda Türkiye çapında 130’un üstünde mağazasıyla faaliyetlerine devam ediyor English Home.
İlhan Tanacı ise satıştan aldığı parayla Deha Mağazacılık şirketini kurarak Madam Coco markasını yaratır ve üç yıl içinde eski şirketinin en büyük rakibi olur. Ancak bu kez İngiliz değil, Fransız tarzını öne çıkarır mağazalarında. Ana ürün grubu ev tekstili olan ama mağazalarında mini ev aksesuarları ve kozmetik ürünler de sunan Madame Coco’nun ilginç bir de yapısı var. Şirketin kendi üretimi yoktur. Tanacı ve ekibi ürünleri belirleyip fason olarak ürettiriyor, bir kısmını da ithal ediyor.
İş dünyasında şirket satışı yapılırken, eski patronun o sektörde yatırım yapmaması için bir süre belirlenir ve bu da imza altına alınır. Örneğin Finansbank’ın sahibi Hüsnü Özyeğin, bankayı Yunanlılara sattıktan sonra sözleşmeleri gereği 5 yıl bankacılık yapmadı. Süre bittikten sonra Fibabank’ı kurdu. English Home’un yeni sahipleri, böyle bir anlaşma yapmadıkları için pişman mıdır dersiniz…







Önceki ve Sonraki Yazılar